Насловна ВЕСТИ Време за заштиту винове лозе

Време за заштиту винове лозе

214

На подручју Новог Сада засади винове лозе се налазе у фази од почетак шарка до фазе шарак бобица (ББЦХ 81-83).

– У ловним клопкама са мирисним атрактантом, које су постављене у засадима винове лозе, од средине јула се региструју улови азијске воћне мушице (Drosophila suzukii). Тренутно се у клопкама региструју појединачни примерци, али са уласком у фазе сазревања, винова лоза постаје привлачнија за ову штеточину па се у наредном периоду очекује подизање њене популације – наводе у Регионалном центру „Нови Сад“ Прогнозно-извештајне службе заштите биља.

Штете на бобицама настају као последица самог чина полагања јаја. За разлику од многих мушица из рода Drosophila, женке азијске воћне мушице имају способност полагања јаја у здраве бобице захваљујући чврстој тестерастој легалици.

– Легалицом засецају покожицу бобице и унутар ње убацују јаја. Оштећене бобице су подложне нападу од стране гљиве проузроковача сиве трулежи грожђа (Botrytis cinerea). Ово је кључни моменат за заштиту винове лозе од азијске воћне мушице! – упозоравају у РЦ „Нови Сад“.

Произвођачима се у овом моменту препоручује примена неког од наведених инсектицида: Plures (deltametrin) у количини 0,5-0,7 л/ха (каренца 14 дана); Šakal (lambda-cihalotrin) 0,05-0,06 л/ха (каренца 14 дана); Laser 240 SC (spinosad) 0,008-0,01% (каренца 14 дана); Avatar EC 15 (indoksakarb) 0,25 л/ха (каренца 14 дана).

– Визуелним прегледом гроздова регистровано је присуство јаја пепељастог грожђаног мољца (Lobesia botrana) у различитим ембрионалним фазама развоја. У току је полагање јаја и почетак пиљења ларви треће генерације ове штеточине. Наведени инсектицид за азијску воћну мушицу деловаће и на пепељастог грожђаног мољца као и на одрасле јединке цикаде Scaphoideus titanus (вектор фитоплазме Flavescence doree) која изазива златасто жутило винове лозе) чије присуство се бележи на лепљивим клопкама у појединим засадима – додају у РЦ „Нови Сад“.

За дане викенда се најављује нестабилно време са падавинама које могу створити повољне услове за остварење инфекције од стране гљиве проузроковача пепелнице винове лозе (Uncinula necator) и сиве трулежи грожђа Botrytis cinerea).

– У циљу заштите од наведених патогена произвођачима се препоручује примена фунгицида Cantus (boskalid) у количини 1-1,2 кг/ха (каренца 28 дана) – саветују у РЦ „Нови Сад“ и напомињу како приликом примене хемијских мера заштите строго треба водити рачуна о каренци примењених препарата.

Третман треба спровести у вечерњим часовима због високих дневних температура.

Фото: Прогнозно-извештајна служба заштите биља