Насловна ВЕСТИ Ратари очекују мањи принос, али већу цену шећерне репе

Ратари очекују мањи принос, али већу цену шећерне репе

268

Августовске кише закасниле су за кукуруз, соју и сунцокрет, али не и за шећерну репу која је овога пролећа засејана на око 30.000 хектара. Засејано је мање него прошле године, али и поред свих проблема, ратари очекују да ће мању производњу надокнадити већом ценом.

Светислав Пачаревић из Жабља између осталог, гаји и шећерну репу. И поред комплетне агротехнике, ове године због дуготрајне суше очекује мањи принос него лане.

– Очекујем производњу од пет стотина тона. То је безмало стотину тона мање него прошле године. Кише које су пале у последњој декади августа заиста су помогле, нарочито шећерној репи – објашњава Пачаревић.

Агроном-произвођач и директор задруге Марко Реновица из Лазарева репу гаји на 300 хектара. Мањи род од прошлогодишње, каже, надокнадиће ценом произведене репе.

– Моја очекивања су да ће производња бити на нивоу између 40 и 45 тона по хектару. Цена која је сада извесна близу је 50 евра по тони шећерне репе што је више него задовољавајуће. Сматрам да ће такве цене стимулативно утицати на повећање броја хектара у годинама пред нама – каже Марко Реновица. 

Као у Бачкој и Средњем Банату, слична ситуација је и у јужном Банату. Шећерна репа овог пролећа засејана је на нивоу вишегодишњег просека.

– Кише које су пале, сигурно су побољшале услов за синтезу шећера за технолошко сазревање. То ће сигурно да се одрази на квалитет и принос шећера по хектару – каже Јан Папка из Панчева.

Прерада шећерне репе почиње за мање од месец дана. Док су пољопривредни произвођачи суочени са бројним проблемима, ништа боља ситуација није ни са прерађивачима.

Њих мучи дилема које енергенте користити у преради, јер је гас ове године знатно скупљи него лане, а угаљ загађује околину.

Извор: РТС

Фото: Pixabay