Deseta konferencija Food Talk, organizovana juče na Salašu 137 u fokus je, osim načina na koji se hranimo, nastojeći da očuvamo zdravlje, stavila i probleme s kojima se suočava sektor turizma i ugostiteljstva. Kako je na prvom panelu „Ima li kuvara u avionu“ rekla Jelena Šuleić, CEO grupacije „A hoteli“, više se ne traži da ugostiteljski radnik ima noge, već da ume da diše. Samo u Srbiji u ovom sektoru nedostaje 16.000 radnika, poruka je ovog skupa, gde je rečeno da će gosti, ako se nastavi ovakav trend, uskoro morati da se u hotelima sa pet zvezdica sami poslužuju, jer neće imati ko da ih služi.
- Naša turistička i hotelijerska industrija raste, a naša država ne može da podmiri potrebu ljudima u ugostiteljstvu – rekao je, otvarajući konferenciju, Robert Čoban, vlasnik Color Media grupe, organizatora ovog skupa. On je istakao da konferencija i ove godine obrađuje opsežan broj važnih tematskih celina vezanih za turizam, ugostiteljstvo i gastronomiju i najavio narednu gastro manifestaciju ,,Taste of Planet“, gde će se od ponedeljka naredne sedmice predstavljati kuhinje zemalja iz regiona i sveta.
Čoban je rekao da u regionu raste broj ugostiteljskih objekata, hotela i restorana, ali da je nedostatak radne snage očigledan i demografska struktura ne podmiruje potrebe postojeće turističke infrastrukture, kao i da se ,,uvozi“ radna snaga, što je jedna od ključnih današnjih tema.
– Održavanje svih manifestacija na teritoriji AP Vojvodine je veoma značajno, jer se na taj način razvija turizam. – rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević. – Današnji događaj je jedan od najboljih načina da razmenimo iskustva s regionom i više od toga. Oni koji su posetili Vojvodinu žele da se vrate i iskustva su nam veoma dragocena, sa kojima ćemo još više obogatiti našu turističku ponudu i prikazati je svetskom turističkom tržištu, poručio je Ivanišević.
Član Gradskog veća za privredu, Milorad Radojević je naglasio da Grad Novi Sad intenzivno radi na novim konceptima turističke ponude i nastoji da je obogati iz godine u godinu.
– Trideset odsto turista od ukupnog broja koji dolaze u Novi Sad, a koji su obuhvaćeni anketom, kažu da dolaze upravo zbog gastronomije. Kao grad se trudimo da podržavamo male proizvođače hrane i pića, pre svega organsku proizvodnju i već imamo tri proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, a od prošle godine smo počeli da podržavamo i preradu na malim gazdinstvima, kako bi svoje proizvode ponudili na tržištu, posebno u restoranima na teritoriji Grada Novog Sada -, istakao je Radojević.
Počasni gost konferencije je NJ.E. ambasador Meksika, Karlos Feliks Korona, a gostima je predstavljen gastronomski opus ove zemlje.
O tome kako odgajiti i zadržati kvalifikovanu radnu snagu, kao i šta je “ono nešto” zbog čega ugostiteljski i gastronomski radnici odlaze, govorili su Marija Martinović, Maestral Hotels and Casinos, Milorad Stošljević – Mile Pica, ugostitelj, Jelena Šuleić, CEO grupacije „A hoteli“ i Svetislav Stojanović, glavni urednik „La Cucina Italiana“ i „CafeBar & Restoran“, „Hoteli & Restorani“ i „Dessert & Gelato“. Oni su poručili da vlasnici hotela i restorana moraju da budu osetljivi na tržište radne snage, u kojem konobarica ima platu od 85.000, a sobarica skoro 65.000, dok su plate kuvara više od 100.000, i opet nema dovoljno ljudi, jer naši odlaze u Evropu, a mi radnu snagu tražimo među Kubancima i Nepalcima i Egipćanima.
Panel “Spasimo hranu, spasimo humanost” bio je posvećen donacijama hrane u Srbiji danas. O načinima na koje možemo iskoristiti viškove hrane na opštu dobrobit govorili su Željko Mitkovski, Fondacija Ana i Vlade Divac i Jelena Bratić, Srpski filantropski forum.

Šta je danas ekskluzivna hrana i gde možemo da uživamo u njoj, pitanje je na koje su odgovore pokušali da daju Jasmina Vukašinović Tubić, Jasmin A Maslina, Milorad Radojčić, Etno kuća Đeram, Mokrin, Damir Sertić, Master Chef, Zepter Hotel Beograd, kao i vlasnik Salaša 137 i domaćin skupa Aleksandar Samardžija – Splića,
Mirko Alajbeg & Pui Alajbeg, “Thai Zone” – restoran tajlandske kuhinje, Momir Alorić, „Đorđija“ – restoran gruzijske kuhinje, Nemanja Kužet, “Smokvica” – restoran internacionalne kuhinje, Petar Stamenović, menadžer klastera “Deliblatska peščara” i vlasnik kompleksa Delibladska čarda Blagoje Milić, menadžer, Stojšić salaš, kao i Goran Kovačević, Sunčani Hvar hoteli – šefovi kuhinja domaćih i inostranih restorana u Srbiji govorili su o svojim iskustvima, a tokom panela bili su posluženi zalogajčići spremljeni po njihovim receptima.
Popodnevne sesije upotpunili su pisci Sava Damjanov, Duška Jovanić, Jelena Bačić Alimpić, Slavko Spasić, Nenad Novak Stefanović i Mihajlo Ramač. Oni su čitali odlomke oz svojih dela, posvećene hrani. A gastronomadi i turistički poslenici predstavili su važnost brendiranja destinacija kroz hranu, vino i zanatsko pivo. O tome su govorili Vladimir Živanović, Turistička organizacija Zlatibor, Krešimir Macan, PR ekspert, Zagreb, Jelena Đorđević, PR zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Ivan Trifunavić, Turistička organizacija Vrnjačka Banja, Kornel Lašković, Turistička organizacija Sente, Ljubica Bošković, Turistička organizacija Pećinci i Nataša Pavlović, Turistička organizacija Vojvodine.
Food Talk je zatvorio tradicionalni vinski panel La Traviata, začinjen degustacijom vina učesnika panela iz župskih vinarija Ivanović, Spasić, Minić, Milovanović i Živković.
Ivana Radoičić