Насловна ВЕСТИ Завршен програм бесплатне агрохемијске анализе земљишта у Кикинди

Завршен програм бесплатне агрохемијске анализе земљишта у Кикинди

190

Средствима Покрајинске владе и Градске управе, Пољопривредна стручна служба у Кикинди завршила је програм бесплатне агрохемијске анализе земљишта. Током протекле године урађено је више од 900 узорака, тако да ће пољопривредници имати прилику да на најбољи начин обаве прихрану применом тачних количина вештачког ђубрива.

Пољопривредна стручна служба Кикинда већ традиционално, дуже од пола века, обавља агрохемијску анализу земљишта, како би пољопривредници имали јасан увид у састав земљишта на својој парцели и на тај начин уштедели приликом примене, и оанко, скупог ђубрива. Средствима Покрајинске владе и Града Кикинде, Пољопривредна стручна служба обавила је више од 900 бесплатних анализа.

– Одзив пољопривредних произвођача је био веома добар и сви они су добили препоруке за примену агротехничке мере, односно ђубрење. С обзиром на то да су инпути у последњих годину дана веома високи, цена ђубрива такође, анализа је веома интересантна, како се ђубриво не би бацило већ правилно применило – каже Младен Ђуран, директор Пољопривредне стручне службе Кикинда.

Под озимим стрнинама је на подручју Кикинде скоро 30 одсто више површина у односу на протекле године, највише је пшенице, јечма и уљане репице.

– Сви рокови сетве су изједначени у смислу раста и развића. Преко 90 одсто пшенице и јечмова је у фази бокорења. То је оптимална фаза за презимљавање, тако да и ако буде неких умерених мразева, неће бити значајнијих оштећења на тим културама – додаје Зоран Симић, агроном.

Сада је актуелна Н – мин метода, односно анализа количине садржаја нитратног азота у земљишту, са намером да произвођачи примене тачну количину азотних ђубрива у прихрани озимих култура.

– То је веома интересантно јер су и азотна ђубрива веома скупа, тако да позивамо пољопривредне произвођаче да, уколико имају површине под озимим културама, ураде анализу којом се покрива од 15 до 20 хектара – напомиње Ђуран.

Агрохемијска анализа показала је да је квалитет земљшта сличан као у протеклих неколико година, али и да количина хумуса опада. Кикинда је и даље подручје са високим садржајем калијума, тако да је препорука струке да пољопривредници размишљају о фосфорним ђубривима и хуманизацији земљишта.

Извор: РТВ

Фото: Pixabay