Насловна ТЕМЕ ГЉИВЕ Јаблановача, прва гљива која се бере

Јаблановача, прва гљива која се бере

451

Прве јаблановаче се појављују у априлу на пањевима или око дрвећа које се суши, па кад у крошњама видим суве гране – то је знак да ту има јаблановача, односно тополовача (Calocybe aergita), чији је назив до недавно био Agrocybe aergita. Ова деликатесна печурка расте у густим бусенима, па ово за добре гљиваре није изненађење.

Младе се могу препознати по тамносмеђем шеширићу, док је код старијих примерака светлији. Средишњи део је благо испупчен. У почетку је полулоптаст, касније раван, а понекад удубљен. Површина обода је глатка и често вијугава, а током дужег сушног периода смежура се и пуца. Испод шеширића су густи листићи који су причвршћени кончастим зупцем за танку дршку. Ту је и широки бели венчић, који се временом такође може смежурати. Месо јој је бело и меко, не мења боју, слаткасто и мирише на воће. Користи се за разна јела.

ПОСНА САРМА

Одаберу се листови киселог купуса исте величине да би сармице биле уједначене. Издинста се лук и пиринач и додају зачини (бибер, суви зачин за супу, алева паприка). При крају, уместо млевеног меса, умеша се килограм исецканих јаблановача и динста још петнаестак минута. Скине се са шпорета, прохлади и, не додајући јаја, завијају сарме. Ређају се у ватросталну посуду, налију водом да огрезну и кувају сат и по на рингли или у рерни. Веома су укусне с бареним кромпиром и сосом од рена који се прави тако што се упржи брашно са струганим свежим реном, налије хладна вода и меша док се сос не згусне. На крају се мало закисели винским сирћетом и послужи топло.

ПРЖЕНЕ И ПОХОВАНЕ ЈАБЛАНОВАЧЕ

Шеширићи се уваљају у брашно и прже на уљу с једне, па с друге стране. Похују се тако што се прво уваљају у брашно, затим у размућена јаја и пеку с једне стране док не порумене, а затим и с друге. Пржене и поховане јаблановаче се ваде на папирну салвету, да упије вишак масноће, посоле и сервирају са сезонском салатом.

СВЕЧАРСКИ ГУЛАШ

Припрема се од килограма неколико врста насецканих гљива, пола килограма уситњеног лука, 250 грама сецкане јунетине, 200 грама бабуре и исто толико свежег парадајза, зачина за супу, бибера и алеве паприке.
Лук се с јунетином добро издинста, додају се сецкана бабура и парадајз, зачини и налије водом да огрезне. Двадесетак минута пре завршетка јела додају се сецкане гљиве и све прокува још двадесетак минута. У међувремену скувају се резанци (чипкасти или танки) и послужи топло.

Р.Д.Ј.

Фото: Википедија