Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Како заштитити пчеле и воће

Како заштитити пчеле и воће

388

Увелико је кренуло цветање раних сорти воћака, што је и пчеле по топлом времену извукло из кошница. Како би заштитили воће, а у неким случајевима, не размишљајући да ће тиме угрозити опрашиваче, воћари су кренули у прскање стабала. У појединим деловима Србије, бар како се види по објавама на друштвеним мрежама, дошло је до угинућа пчела. Саветник из ПССС-а Косовска Митровица, Александар Здравковић, објашњава како је најлакше сачувати пчеле и помоћи воћкама у цвету да их не захвате болести.

– Што се тиче пчела, само топло време ће да их измами на ране цветове од култура које су се отвориле и које ће да цветају наредних дана. У Републици Србији постоји јасан Закон о заштити биља, у којем је јасно дефинисана примена средстава за заштиту биља, где је јасно дефинисано да приликом употребе средстава за заштиту особа која користи та средства, дужна је да, уколико има у близини кошнице, упозори пчелара минимум 48 сати раније о својим радњама. У том случају пчелари или нахране или затворе своја друштва, како у том периоду не би излазила напоље – појаснио је Александар Здравковић и додао да је у фазама цветања воћа строго забрањена употреба инсектицида, док је у том периоду дозвољена употреба фунгицида за сузбијање болести. У региону Севера Косова и Метохије тренутно је, по његовим речима, у засадима јабука актуелна заштита јабука против чађаве краставости и краставости плода, као и против бактериозне пламењаче јабучастог воћа.

–  Савет је да се примени неки препарат на бази бакра пре кише, посебно бих дао акценат на ово, пре најављених падавина које нас очекују. Уколико применимо ово средство, смањићемо инфективни материјал проузроковача болести. Нека од тих средстава која могу да се примене су; еверест, нордокс уз примену неких минералних уља, као што је галвин или митропол – дао је препоруку саветник и предложио произвођачима готове мешавине које постоје на тржишту ових уља и препарата.

– То су плаво или црвено уље и примењује се двеста милилитара на десет литара воде. Осим јабука и у засадима дуња је у току заштита бакарним препаратима у фази пуцања пупољака или појаве зелених листића до 5мм, тако да су у ту сврху регистровани препарати купроксат, бакарни оксихлорид, еверест – колико су вредни домаћини у региону, говори и чињеница да је и у засадима шљива извршена резидба и у току је заштита.

– У засадима шљива је завршена резидба и у току је заштита бакарним препаратима. Шљива се на нашем терену, у зависности од локалитета, налази од фазе почетка бубрења пупољака до фазе краја бубрења лисних пупољака. Актуелна је и заштита у засадима леске, произвођачи могу да примене бакарне препарате. Ово је за леску јако битна заштита, како не би дошло до развоја неких од фитогених бактерија – рекао је Александар Здравковић саветник ПССС-а из Косовске Митровице.

Текст: Зорица Драгојевић