Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Ко је права Мис шљиве? Стенлејка или чачанска лепотица

Ко је права Мис шљиве? Стенлејка или чачанска лепотица

2420

Пожегачу би, без обзира на мане, требало више ширити, јер за сада боље сорте за прераду од ње немамо. Од сорти најранијег и средње раног зрења, као стоне сорте погодне су: рут герштетер, калифорнијска плава, чачанска рана, цимерова рана, чачанска лепотица, херман и др, а од сорти средње касне и касне епохе зрења: пожегача, стенлеј, чачанска родна, ваљевка, аженка 707.

Ове сорте погодне су за сушење и друге видове прераде (ракија, пекмез, џем итд.). За прављење компота препоручују се крупна зелена ренклода, уленсова и алтанова ренклода.

За гајење на већим надморским висинама препоручују се чачанске сорте шљиве: чачанска рана, чачанска лепотица, чачанска најбоља, ваљевка и чачанска родна.

Пожегача

Стара сорта која вероватно води порекло из Мале или Средње Азије, а која се на просторима република бивше Југославије гајила чак са 90 милиона стабала.

Сазрева крајем августа месеца. У савременим засадима више се не шири због изразите осетљивости на шарку шљиве која изазива код ове сорте деформације на плодовима и њихово превремено опадање. Размножава се изданцима и на сопственом корену је средње бујна, док је калемљена на џанарики бујна. Самооплодна је. Плод је ситан, јајаст, тамноплаве боје, са ћилибарно – жутом бојом мезокарпа, слатко – накиселог укуса, са хармоничним односом шећера и киселина и израженом пријатном аромом.

Због добре родности, одличног квалитета и широке употребне вредности плодова, пожегачу и даље треба чувати као сорту. Ипак, њено ширење мора бити ограничено само на подручја у којима није присутна шарка шљиве.

Чачанска родна

Домаћа сорта која сазрева крајем друге и почетком треће декаде августа.

Плодови су средње крупни 25 – 30 г, јајастог облика, тамноплаве боје, прекривени обилним пепељком. Мезокарп је жуте боје, слатко – накиселог укуса, изражене ароме. Чачанска родна роди и на мајским китицама и на мешовитим родним гранчицама. Сорта је комбинованих својстава, погодна за стону потрошњу и различите видове прераде. Погодна је за сушење и даје ракију одличног квалитета. Значај ове сорте умањује осетљивост на шарку и склоност ка алтернативном рађању.

Стенли

Водећа је сорта шљиве у Србији. Због високе родности, крупног плода и толерантности на шарку шљиве најзначајнија је позна сорта. Стабло је средње бујно, а род доноси на мајским букетићима. Самооплодна је. Плодови за бербу стижу у другој половини августа. Средње су крупни до крупни, просечно тешки до 35 г, јајастог облика, тамно – плаве боје са обилним пепељком. Плодови боју добијају много пре пуне зрелости. Мезокарп је зеленкасто жут, сочан, сладак са мало киселине и без изражене ароме. Плодови су комбиноване употребне вредности, погодна је за стону потрошњу, различите видове прераде и сушење.

Чачанска лепотица

Сазрева у трећој декади јула. Још увек је једна од најбољих стоних сорти која се већ дуго успешно гаји у Србији, али и ван граница наше земље. Стабло је средње бујно са отвореним углом гранања, а гране су добро обрасле родним елементима. Самооплодна је, рано пророди и рађа обилно. Плодови су првенствено намењени за јело у свежем стању, мада се успешно користе и за различите видове прераде, посебно у домаћинству (слатко, џем, ракија).

Плодови су средње крупни до крупни, просечне масе до 40 г, јајастог облика. Покожица је тамно плава и прекривена обилним пепељком. Мезокарп је зеленкасто жут, чврст, сочан и слатко – накиселог укуса.