Stare sorte paprike najbolje za ajvar

Porodica Nenada Jovanovića iz sela Donji Neradovac, kod Vranja, se decenijama bavi proizvodnjom paprike. Na 15 ari zemlje proizveli su povrće odličnog kvaliteta, a kod kupaca najbolje prolaze stare sorte, jer ne sadrže mnogo vode i od njih prave odličan ajvar.

Otuda Nenad žuri da što pre obere papriku i na vreme je dostavi svojim dugogodišnjim mušterijama. Berući je tačno znaju koliko, i koju vrstu paprike, treba svakome da isporuče. Retko kada naberu preko tražene količine jer žele da svaki njihov kupac dobije svežu papriku, od koje će moći da napravi najukusnije specijalitete za zimu. Bez problema proda i papriku “slonovo uvo” idealnu za pravljenje raznih vrsta turšije.

– Imamo papriku za svačiji ukus. Cena one najkrupnije se kreće od 150 do 180 dinara, a onu stiniju prodamo po ceni od 120 do 130 dinara.”, kaže Nenad ističući da je prodajna cena ovog povrća u ovom trenutku nešto veća u odnosu na isti period lane.

Uporedo sa paprikom mnoge mušterije kod njega pazare i paradajz po ceni od 150 dinara za kilogram. A kada treba da se odluče za sortu, onda su na pravim mukama jer im je on ove sezone pored dve domaće sorte paradajza, roze paradajz i jabukar, koji se inače u njegovoj porodici proizvode godinama, ponudio i pink paradajz. Oni su toliko rodili da su njihove stabljike počele da se lome pod težinom plodova koji na vagi dostižu i težinu od jednog kilograma.

– Najbolju prođu kod mušterija imamo sa roze paradajzom. On u sebi sadrži  malo vode, izvanrednog je ukusa i zbog toga ga ljudi veoma vole – kaže Nenad, čija porodica pauzu između berbi koristi da pravi ajvar za stalne mušterije. Za taj deo posla zadužena je Nenadova supruga Tanja, koja se uvek potrudi da ovaj delikates napravi tako da mušterije požele da ga i dogodine naruče.

Jovanovići ističu da im se to isplati i da ajvar rado prave za kupce u Vranju i Beogradu. Prošle godine su teglu ajvara prodavali po ceni od 600 dinara, a ove će zasigurno nešto skuplje s obzirom na to da je skočila i cena paprike. A dobrog roda paprike nema bez dobrog ulaganja. On na tome nimalo ne štedi i zato dobije očekivane prinose. Od pre par godina počeo je svoje parcele pod paprikom da đubri presovanim kokošjim izmetom koji se pokazao izvanrednim u proizvodnji povrća.

Iako mu je do kraja berbe preostalo još mesec dana Nenad već sada polako pravi planove za nastupajuću proizvodnu godinu. Ima nameru da sadnju paprike znatno poveća. Planira da je sadi na foliji, ponovo sprovede sistem kap po kap, i tako svoju porodicu rastereti brojnih obaveza.

Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18