Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ СТАБЛА СЕ KРЕЧЕ У КАСНУ ЈЕСЕН

СТАБЛА СЕ KРЕЧЕ У КАСНУ ЈЕСЕН

5487

Премаз који ране лечи, измрзлине ће да спречи

Како би обезбедили богат и квалитетан род, али и зашитили своје биљке од бројних патогена, штеточина и неповољних временских услова који прете да га десеткују, воћари не смеју ни у периоду мировања да запоставе своје засаде. Једна од обавезних мера је кречење стабала. То препоручује и Славица Стојкић, саветница у ПСС служби у Смедереву:

-Кречење стабала се не ради у рану јесен, јер јесење кише могу да сперу кречну скраму па не би било ефекта. Најповољније време је почетак зиме, да воћке буду окречене када наиђе период нижих температура и како би се ублажио негативан утицај смене виших дневних и нижих ноћних температура. Неки произвођачи ову меру спроводе у пролеће, али то је грешка.

Она објашњава да се кречењем стабала ублажавају последице ниских температура, јер воћне врсте брзо реагују на промене температуре:

– Овом мером се спречавају измрзлине на стаблу и уништавају узрочници многих болести, али се и одбијају глодари. У току дана, када су температуре изнад нуле, сокови у стаблима се загреју и крећу од корена према круни и остају у делу стабла с јужне и југозападне стране где је стабло највише загрејано. У току ноћи, због пада температуре испод нуле, долази до мржњења воде и сокова, ширења ћелија кристалима леда и пуцања коре.

Бела боја одбија сунчеве зраке, спречава загревање стабла и успорава кретање вегетације и то је смисао кречења, додаје саветница Стојкић за „Добро јутро“:

– Кречи се смесом креча, кухињске соли и сумпора, која има и дезинфекционо дејство. Ране које се појаве на деблу брже зарастају, јер у кречном млеку има фитохормона који поспешују зарастање рана. Синдром пропадања коштичавих воћних врста, који изазива сушење и пропадање стабала, при редовној примени ове мере нестаје или се ретко јавља. Добра каша за кречење прави се од 5 кг негашеног креча (који се мора угасити), 0,5 кг кухињске соли и 200 грама сумпора у праху. Смеса се довољно разреди водом, а потом се четком премазују сува стабла и рамене гране.

Посебно истиче да се кречење стабала препоручује само када је температура изнад нуле. У противном би се кречна опна смрзла и одвојила од коре и стабла. На тржишту има и готових премаза за кречење воћних стабала који се разблажују водом, а количина воде зависи од начина употребе, то јест од тога да ли стабла мажемо четком или их прскамо.

   Пише: Тања Пролић