Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ИВАНА И ДУШАН У ДОМУ ОД СЛАМЕ

ИВАНА И ДУШАН У ДОМУ ОД СЛАМЕ

3518

Куће од сламе и блата нису новина, градиле су се вековима уназад, а у данашње доба добијају на значају због велике уштеде приликом градње и одржавања. За еколошки начин становања одлучио се млади брачни пар из Војводине Ивана Богданов (38) и Душан Црквењаков (32), који је свој дом од сламе саградио у околини Бољевца, у подножју Ртња и са савршеним погледом на планину Тупижицу.

Када смо се чули да најавимо посету глас са друге стране жице звучао је више него гостопримљиво, Душан нам је одмах послао локацију и за сваки случај дао прецизна упутства како доћи до њиховог дома који је од пута Бољевац-Зајечар удаљен тек један километар. За неког дивљина, а за неког савршено место за живот из снова.

На главном путу сачекала ме је Ивана која ме је њиховим теренским возилом превезла до одредишта.

– Пресрећни смо што ћемо ову зиму провести у свом дому који смо сами створили. Можда смо мало пожурили са усељењем, има још доста тога да се ради, али нисмо више имали стрпљења да чекамо, а радове ћемо наставити како се укаже прилика – прича Ивана чији осмех говори да је истински срећна. Дочекала нас је смутијем и преукусним сланим и слатким мафинима. Наши домаћини су вегетаријанци и заљубљеници у природу.

Савршено место за живот

– Корона нас је затекла у Кини. Замислите да сте заробљени у граду од 25 милиона становника и да не смете нигде да се крећете, да не можете да набавите основне ствари. Веома ружно искуство. Тада смо се договорили да чим се укаже прилика купујемо своју земљу и градимо свој дом – причају Ивана и Душан који су још у Кини капарисали земљу, читав хектар, где сада граде своју будућност.

Душан и Ивана испред приколице у којој су започели живот у природи

Њихова будућност делује топло и не само због штедњака на дрва, већ и због саме позиције куће и великих прозора на јужној страни по систему “пасивне соларне куће”. Земља којом су обложене бале сламе, дрво које доминира простором и остали природни материјали дају осећај топлине, ушушканости и сигурности, иако терен на коме се налазе важи за простор где “вукови носе пошту”. Кишницa им је техничка вода, а струју добијају од соларних панела. Штедњак користе за грејање, али и кување и печење, а служи им и као бојлер јер панели немају толику снагу да би уградили прави бојлер. Не жале се, имају све потребне уређаје за нормалан живот.

– Не, ово је савршено место за живот и не доживљамо ово као дивљину. Имамо и комшије, људи истих схватања и потреба као и ми, а и наше кућне љубимце, тако да немамо осећај изолованости и усамљености. Обоје радимо онлајн, предајемо енглески језик Кинезима и још неке послове, а сваки слободан тренутак користимо да сређујемо имање и кућу. Стално се питамо има ли краја улагањима, иако смо свесни да смо тек кренули. Када смо се вратили пре три године одмах смо дошли овде и у почетку становали у Зајечару зими, а лета проводили на имању, у камп кућици. То је био наш први дом. Кућу смо почели да градимо марта прошле године и одушевљени смо што смо за тако кратко време успели да се уселимо, јер већину послова радили смо сами – веле домаћини, не кријући понос што од ледине праве завичајно имање.

Слама као изолатор

 Душан је поносан и на полицу за књиге коју је сам направио од дебла букве. Велики део посла око израдње куће сам је обављао, док се Ивана бринула о домаћинству.

– Морам нагласити да смо имали само једног мајстора и то док смо поставили кров и дрвену конструкцију за кућу. Остале послове обављали смо сами и уз помоћ пријатеља. Најбрже је ишло постављање дрвене конструкције, крова и ређање бала, а најзахтевније је мазање мешавине од земље, песка и блата. Не постоји прецизно упутство тако да сам учио у ходу и прилично сам се извештио – каже Душан и додаје – добро заштићена кућа од бала може да траје 100 година и дуже.

– Сама бала је одличан изолатор. Нека рачуница је да једна бала има изолациону моћ као 25 цм стиропора. Куће од бала сламе нове су код нас и у свету. Јесу тестиране, али не толико дуго као нпр. чисте земљане куће чатмаре, сојенице, лепенице, набијаче, тако да су још у експерименталној фази. За сад су се одлично показале и надам се да ће једнога дана тај начин градње постати стандард – нада се Душан који се увелико спрема за садњу воћа.

Купили су 300 бала сламе по цени од 35 динара по комаду. За кућу која је у основи 50 квадрата, плус 13 квадрата поткровља које служи као простор за спавање потрошили су нешто нешто мање. Утрошили су два кубика песка, а блато су добили са своје земље тако да то не рачунају као трошак. Морали су да плате дрвену контрукцију и лим којим су покрили кућу. Имање су платили четири хиљаде евра.

– У почетку смо тражили нешто на Фрушкој Гори, али су цене превисоке и надуване, зато смо дошли у источну Србију јер смо добили тачно оно што смо желели по много нижој цени – калкулишу наши саговорници.

Пише: Далиборка Алихоџић