Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Стреч фолија може у заборав

Стреч фолија може у заборав

446

Стреч фолија може да оде у заборав. Уместо ње, можете користити еколошку замену у виду крпица или врећица од воска и памука. Храна у њих увијена или једноставно убачена, траје дуже и нема препознатљивих ознака стајања. На идеју да их праве дошли су Давид Стокић и његова супруга.

– У питању је еколошка замена за стреч фолију. Направљена је искључиво од памука и пчелињег воска. То омогућава да се ове крпице и вреће обликују према намирницама. Унутра могу да се пакују воће, поврће, хлеб, качкаваљ, сланина, шта ко воли – осим за паковање може се, по речима произвођача, користити и за прекривање посуда.

– Њима можете прекривати посуде, исти систем, иста идеја. За разлику од фолије коју бацате ово је вишекратно, може да траје и годину до годину и по дана. Пере се само по потреби млаком или хладном водом. Исперете, сасушите, користите поново – а шта не може да се чува у овим врећицама? Па, мало тога.

– У овим врећицама и крпицама може да се чува све, осим свежег меса. Восак има антибактеријско и антигљивично дејство, тако да све што спакујете у њих остане дуже свеже. Хлеб неће да вам убуђа у овим врећама, ако вам остане пола авокада и спакујете неће поцрнети до пет дана у фрижидеру, лимун неће да се скамени ако га рендате или поделите на пола. Све остане мало дуже свеже, а вишекратни је производ који не бацате и не загађујете околину – осим што не загађујете околину, користите производ од здравих материјала.

– Топлотом се спајају памук и восак. Класична импрегнација, восак уђе у тканину. Намирнице не поприме мирис воска, а ни крпице не поприме мирис намирница. Када их оперете сви мириси нестану, а једино што не може да се испере је мирис јако димљене сланине и буђавих сирева. Једино решење је да имамо посебно врећице и крпе само за те производе – како ове еколошке замене за стреч фолију нису скупе, врло су тражене.

– Ово је трећа година како их правимо и морам рећи да Београд лепо реагује на производ. Имамо све више купаца и највеће признање је кад се врате по још. Купују и за поклон. Продаја је растућа и задовољни смо – рекао је Давид Стокић за Добро јутро.

– Када се направе кратко се суше јер је у питању прави квалитетан восак, који нам је било тешко да пронађемо. Брзо се стегне на собној температури. Време прављења зависи од величине производа, а код врећа и од тога да треба да се сашију. Искроје се, сашију, па инпрегнирају. Код крпица је једноставније, исеку се на одређену величину, импрегнирају и осуше. У току дана може да се заврши цео процес – објаснио је Давид.

Текст и фото: Зорица Драгојевић