Poljoprivredno gazdinstvo Zorana Joksimovića, poznato po brendu Zets Orchard, je oformilo izvorno imanje sa organskim šljivama i jabukama. Nalazi se na pet i po kilometara od Mionice, tačnije između Valjeva i Mionice, u kolubarskom kraju. Inače, oni su jedni od suosnivača biodistrikta Kolubara, sastavljenog od organskih proizvođača. Tu je akcenat na svemu bez aditiva, konzervansa, belog šećera. Prerađuju samo ono što sami uzgajaju.
– Na paleti imamo slatku selekciju Zets Orchard, bez šećera. Krem od šljiva sa vinom i gorkom čokoladom, a vino merlo kupujemo iz lokalne proizvodnje. Takođe imamo sirup de Rajković, koji je po ugledu na sirup de Liège, sada zaštitni znak sela Rajković, gde se mi nalazimo, i koji je od krušaka, jabuka i đumbira. Svi namazi džema po nomenklaturi moraju da imaju 60 odsto šećera. Pošto mi nemamo te šećere, dodajemo eventualno žuti ,koji imamo samo jedan odsto u jednom proizvodu. Znači akcenat je na slasti našeg voća, jer ga beremo kad je zrelo. Voće putuje 100 metara od voćaka do proizvodnje. Znači, on je, recimo, preliv za kamember sir, a može se, naravno, staviti i preko vanilica, krofnica, princes krofnica. Zaštitni simbol je aromatični namaz od jabuka, koji je u svetu poznat kao puter od jabuka, ali u Evropi ne može da se zove puter, jer nema putera u sebi. On je spreman od naših organskih jabuka, bez šećera. Ima specifičnu recepturu i u jednoj kašiki ima 20 kalorija – priča Martina Joksimović na čijoj dedovini se nalazi gazdinstvo Zorana Joksimovića.

Bakin džem od cepkanih šljiva niko od nas ne može da zaboravi i podseća nas na detinjstvo.
– Sada takav džem mi pravimo na moderan način, bez šećera, sa orasima, a ima i začina koji mu daju taj ukus. Tu ima malo kardamona i cimeta, a i začina iz Indije. On je fenomenalan sa palačinkama. Šljive su u komadu i tajna je u tome da mi naše proizvode za relativno kratko vreme spremamo, da bi ostali što svežiji, ali se zato sve pasterizuje. Naš metod konzerviranja, nema aditiva, bez šećera, jer naša sočna šljiva pusti dovoljno soka da može u tome da se ispeče. To je naša slatka kolekcija – ističe Martina.
Ona je ponosna i na nadeve od šljiva i od jabuka, koje od milošte zove “pita za deset minuta”, pošto je sve u tegli. Znači, domaćica izabere kore po želji. Da li će da rola tog dana ili će praviti američku pitu, ili švapsku pitu, ili francusku pitu ostaje na domaćici. Onda preko stavi nadev od šljive i jabuke po želji i peče. Naravno, imaju i sokove od jabuka, a to su matični i sveže ceđeni – ono što im je zaštitni znak je sirće, gde jednu flašu spremaju godinu dana.
– Prvo napravimo vino od jabuka. Pravimo ga na način kao što se sprema vinsko sirće. Ne dodajemo šećere, aditive, kvasce, stoji godinu dana, dok ne postane pravo sirće. Zanimljivo je da je napravljeno od 23 vrste jabuka. Znači, mi imamo organske oprašivače i divlje jabuke. Zato ljudima napominjemo da postoji sirće samo od divljih jabuka. One iniciraju taj sirćetni ukus i daju gorčinu, a onda je potreban ukus od ostalih jabuka da bi se izvukla lepota sirćeta.
Postoji i slana kolekcija koja je vrlo ukusna, ali i neobična – marmelada od luka, koja je zaslađena sa njihovim aromatičnim namazom od jabuka.
– Čatni mediteraneo je od naše smokve. Imamo jednu smokvu 60 godina staru i to su male kolekcije. I to je uz šarputere od pršuta i tvrdih sireva posluženje uz čatni mediteraneo. Njega namažete na malo hleba, i kao da jedete pršut i sireve. I to je neizostavno uz vino. Imamo i peking sos, odnosno sos od šljiva, koji je u stvari pandan barbecue sosu i koji se koristi u azijskoj kuhinji. Nama je snajka Kineskinja, pa smo recept dobili od njene mame. Taj sos se neizostavno stavlja u pekinšku patku – kaže ona i dodaje:
– Ali čuveni dumplings rolls i spring rolls, sve se u Kini umače u taj sos. Uz njega idu samosi i mnogo je ukusno uz naše posne pite. Zaštitni sibol naše slane kolekcije je naš barbecue sos od 20 sastojaka gde je osnova puter od jabuka. Teksaški barbecue sos po receptu mora da ima 60 odsto šećera. Mi uspevao sa svežinom i ukusom naše jabuke da anuliramo taj šećer. Zato je jedinstven i do sada nagrađivan na raznim festivalima.
Martina kaže da mnogo novih proizvoda imaju u planu, pošto njihovi organski voćnjaci zahtevaju sve više i više truda i rada.
– Da bi ih štitili što bolje, ove godine smo krenuli u velike rasade. To se zove organsko carbon free baštovanstvo – zato što čuvamo zemljinu površinu, ne remetimo svet ispod zemlje, koji čuva plodno zemljište, nego podižemo leje. Tako da ćemo ove godine prvi put imati veliku količinu organskog povrća, koje ćemo sveže prodavati. Od alkoholnih serija, napravili smo kalvados od naših jabuka. Kalvados je konjak od jabuka je zaštitni je simbol Normandije. Posle četiri godine je izašla naša prva flaša. Ovo je mala serija od sto litara, a ostale se polako spremaju – zaključuje naša sagovornica.
Tekst i foto: Dijana Maksimović