Насловна АРХИВА ДРУШТВА СЕ ДЕТАЉНО ПРЕГЛЕДАЈУ: На измаку сезоне

ДРУШТВА СЕ ДЕТАЉНО ПРЕГЛЕДАЈУ: На измаку сезоне

Оцењује се квалитет матице и легла, утврђује да ли у кошници име варое и других болести, процењује залиха и квалитет хране

513

Пуна пчеларска сезона траје од пролећа до јесени, али већ у августу треба завршити многе послове важне за каснији период. У првој половини месеца друштва се детаљно прегледају и отклањају сви недостаци. На тај начин стварају се услови за нормалан развој и добру припрему пре зиме. Оцењује се квалитет матице и легла, утврђује да ли у кошници има варое и других болести, процењује залиха и квалитет хране.

Ако се почетком августа вади мед, треба искористити прилику за детаљан увид у распоред и квалитет оквира који ће остати у кошници.  Рамови са старим и новим саћем изваде се из простора у којем ће током зиме бити клубе, а у пролеће легло. Сувишни оквири који имају мало меда привремено се оставе у кошници да их пчеле „очисте“.

Сва производна друштва треба да дочекају зиму с 30 до 35 хиљада пчела. Зато у другој половини овог месеца у кошницама треба да буде шест-седам пуних рамова легла. Приликом отварања кошница добро је да се направи одговарајући распоред оквира за зимски период. Саће мора бити најквалитетније – ни старо, али ни потпуно ново. Поставља се у средину, да матица у њега полаже јаја.

Матици је неопходно довољно простора. Ако је неодговарајући оквир (неизграђен, оштећен, с девичанским или старим саћем) остављен  у простору легла, током зиме и у пролеће може доћи до слабијег развоја и обнављања заједнице.

У овом периоду нема важнијег посла на пчелињаку од подстицања матице на полагање јаја. Ако у природи постоје услови за дневни унос бар стотинак грама нектара више него што ће пчеле потрошити, то је веома добро. Међутим, најчешће није тако, па се морају предузети одговарајуће мере. Најбоље је да се кошнице преселе на пашу која то може да обезбеди. Напор и трошак  исплатиће се у наредној сезони.

Ако нема ни уноса нектара, ни довољно резервног меда у кошници, неопходно је стимулативно прихрањивање. Свако или свако друго вече додаје се 400-500 грама шећерног сирупа у размери 1:1.

Да би се избегла појава грабежи, нису пожељна слаба и друштва без матице. Приликом прегледања, оквири с медом не остављају се близу пчела, макар и на кратко. Преглед се обавља брзо и само онда када је то неопходно. Прихрањује се пажљиво и у вечерњим часовима, кад су излетнице у кошници.

Оквири с медом поставе се поред, а већина зимнице у настављачама изнад легла. Рамове с поленом такође треба поређати поред легла. У новоизграђено саће и најбоља матица у августу неће полагати јаја. Треба га извадити или ставити у медиште, а ни у ком случају оставити у плодишту. Једино саће у којем су изведене најмање две-три генерације пчела може се налазити у плодишту.

Приликом вађења, с рамова треба покупити прополис. Само изузетно јаким друштвима оставља се трећи наставак. Јаким и средње јаким довољна су два наставка, а слаба је најбоље спојити.

Почетком августа мора се уништити вароа, јер је у то време зараженост овим опасним паразитом највећа.

С. Поробић

Добро јутро број 556 – Август 2018.