Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Вароа се не сме потценити

Вароа се не сме потценити

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (22)

558
Foto: Shutterstock

У ово време у пчелињем друштву не би смело да буде више од пет процената јединки варое у односу на број пчела у кошници.

Само заједнице ослобођене овог паразита могу имати шансе за стабилно и успешно презимљавање и за добру нову сезону.

Почетак нове пчеларске сезоне, а то је крај лета и улазак у јесењи период, поред уобичајених послова на пчелињаку, подразумева интензивирање борбе против варое. Јер, само заједнице ослобођене овог паразита могу имати шансе за стабилно и успешно презимљавање. Само такве могу дати високе приносе наредне године. У ово време у пчелињем друштву не би смело да буде више од пет процената јединки варое у односу на број пчела у кошници.

Колика је вароа опасност за пчеле можда најбоље илуструју подаци да, ако је на радилици једна вароа, њена маса је за око 10 процената смањена у односу на нормалну, а животни век јој је око 20 уместо 35 до 40 дана. Ако су на једној радилици две варое, што се може видети, њен живот обично не траје ни читаву седмицу.

То практично значи да ако је једно друштво зазимљено с око 20.000 пчела, а остало је око пет процената варое, да их има у кошници око хиљаду. По презимљавању, на пролеће маја и јуна у пчелињем друштву биће од 50.000 до 60.000 пчела, број вароа ће се месечно удвостручити и достићи бројку од преко двадесет хиљада. Тако се долази до веома критичног односа који може да угрози и рану багремову пашу, али и да се догоди наизглед нелогична ситуација: да по повратку са багrема, када се на готово свакој грани може очекивати рој и када су све заједнице у максимуму, такво друштво вароа једноставно уништи. Лако је одредити каква ће бити судбина друштава са два процента варое – исто као и у претходном примеру, само месец дана касније.

И мирис, и лек

Најпростији начин употребе мајчине душице је у облику чаја, који се припрема тако што се пуна супена кашика само попари једном чашом, два децилитра, кључале воде, одмах поклопи и остави да стоји два сата.

Мајчина душица улази у састав многих лековитих препарата који се израђују било у апотекама, било у фармацеутској индустрији. Екстрахује се нарочитим поступком, па се тај екстракт даје или сам или у смеши с другим лековима сличног фармакодинамског дејства. Такође је и изврстан, пријатан и безопасан конзерванс, јер врло активним мирисним етарским уљем спречава врење, захваљујући тимолу и карвакролу, фенолским једињењима од којих потичу лековитост, антисептичка моћ и својствен мирис мајчине душице.

Средстава заштите од варое је на нашем тржишту много, што домаћих произвођача, што из све интензивнијег увоза. По препорукама Европске уније, којих се све више придржавају и наши пчелари, у борби против варое треба користити органске киселине и етерична уља биљака, међу којима је најзначајнији тимол. То је природни састојак лековитих и медоносних биљака кога одликује јак и пријатан мирис, одличних антисептичких особина, па се вековима користи у народној и званичној медицини.

Искуства наших пчелара о деловању ове материје на вароу велика су и везана за присуство мајчине душице на теренима где су пчелари. Према тврдњама једног београдског пчелара, стационарни део пчелињака који се налази у околини Зајечара, у брдима где ове биљке има много, третира само једном годишње против варое у новембру, док селећи део пчелињака, и после вишеструког третирања, опет има варое.

Foto: Pixabay

Чај за пчелице од мајчине душице

– Очигледно је да од избора биљака, од којих пчеле уносе полен и нектар, доста зависи и колико ће варое бити у друштву. И селидбе доприносе да друштва буду под стресом и изложена варои приликом велике концентрације заражених кошница, као на багрему или сунцокрету – каже овај пчелар и додаје да је у време цветања мајчине душице досипао њен чај у шећерни сируп, који је у малим количинама давао пчелама. Резултати су били добри, јер се показало да на тај начин друштва остају јака и у доброј кондицији са само два органска третирања годишње, од којих се једно спроводи у јесен, када нема легла.

Здравље од паше зависи

Познати пчелар из Босне каже да су у периоду од 2001. до 2003. забележена масовна страдања од варое у Босанској Крајини, од Бањалуке до Бихаћа. Бихаћка регија је 2002. године остала без скоро 60% пчелињих друштава. Али, на подручјима где има мајчине душице у изобиљу, није било губитака.

Ето искустава из праксе, и не само код нас, јер слична имају и пчелари Француске, Италије, Сједињених Држава. Пчелиња паша је од изузетног значаја за развој друштава, приносе, али и, што многи превиђају, за здравствено стање пчела. Што се каже – здравље на уста улази, зар не?

Мајчина душица, бабина душа, буковица, вресковина, дивљи босиљак, душичина или тамјаника, дуговечна је зељаста биљка, свега педаљ висока. Збијено и густо бусење састоји се од полеглих, врло танких, свега око један милиметар разгранатих, испреплетених, на доњој половини дрвенастих, црвено-мрких изданака и врежа, из којих се дижу многобројни усправни огранци, обрасли ситним, јајастим или дугуљастим листићима и округластим цвастима. Листићи су малени, дуги тек пола до једног и по милиметра, и широки до 6 милиметара, по ободу цели, тачкасти од многобројних жлездастих длака пуних етарског уља на краткој дршки. Цветићи су дугачки око пола центиметра, двоуснати, длакави, имају кратку дршку и удружени су у густе округласте цвасти при врху стабљичица.

Мајчину душицу треба брати око подне, кад нема више росе. Не сме се набијати у вреће, већ се мора пажљиво стављати у корпе. Чим се обере, мора се што пре осушити у танком слоју на јакој промаји у хладу. Лековити састојци налазе се једино и искључиво у листу и цвету, док их у стабљикама уопште нема. То су врло непостојана једињења, поготову етарско уље, смештено у микроскопски ситним брадавичастим жлездовитим длакама које су тако ломљиве да и најмањим додиром отпадају, прскају и из њих се излива та драгоцена течност.

проф. Д. Крецуљ

Добро јутро бр. 580 – Август 2020.