Насловна РАЗНО ИЗАБРАН „ПОЉОПРИВРЕДНИК БУДУЋНОСТИ“: Најбољи Миленко Јовановић из Лаћарка

ИЗАБРАН „ПОЉОПРИВРЕДНИК БУДУЋНОСТИ“: Најбољи Миленко Јовановић из Лаћарка

387

Миленко Јовановић из Лаћарка понео је ласкаву титулу „Пољопривредник будућности“ на првом националном такмичењу које је организовало Српско удружење младих пољопривредника. На адресу СУМПА-а стигло је око 80 апликација-пројеката који су обухватили све гране пољопривредне произвдње.

– Пројекат нашег газдинства односи се на мали, заокружени циклус пољопривредне производње. Моја породица бави се ратарством и сточарством, обрађујемо око 100 хектара земље и имамо фарму свиња. Товимо 1.500-1.800 товљеника годишње, а пре пет година смо одлучили да финализујемо производњу кроз прераду меса. Основали смо мануфактуру у којој се праве традиционални сремачки специјалитети од меса попут сремског кулена, кобасице, шунке, сланине… За тај наш корак, додавање предузетништва пољопривредној производњи, не могу рећи ни да је лакше ни да је теже, једноставно, другачије је. Сада нас већ и купци препознају, а наши планови односе се и на извоз на страна тржишта када законска регулатива то дозволи, рекао је Јовановић.

Друго место прилало је Милошу Петровићу из Чоке који је рекао да му је награда веома значајна и да истовремено представља ветар у леђа да настави оно што је започео.

– Мој пројекат односи се на систем крава-теле, увезли смо јунице расе лимузин која је релативно нова на нашим просторима. Моја породица првенствено је ратарска, а сада имамо спој ратарства и сточарства. То је посебно значајно јер поседујемо системе за наводњавање, тако да нам је стајњак потребан. Обишао сам 30-ак фарми у потрази за расом за коју мислим да је одржива и сада видим да са расом лимузин нисам погрешио јер је код ње суштина у једноставној, кабастој исхрани, лаком тељењу, објаснио је Петровић.

Бронза или треће место припала је Милану Булајићу из Бачке Паланке који је рекао да његов пројекат представља целокупан рад и труд, сву жељу, вољу и борбу за српски аграр, за све године које су испред њега али и других младих пољопривредника.

-Иза свега овога стоји јака воља и велики рад и ангажовање, а мој пројекат обухватио је више фаза у ратарству, воћарству и пчеларству – комбинација све три аграрне гране спојене у један производ који треба да пронађе свој пут до тржишта, како у Србији тако и у ЕУ, казао је Булајић.

Најуспешнији су, поред бројних награда, освојили и путовање у Брисел на европски скуп младих пољопривредника. СУМП постоји пет година и члан је Европског већа младих пољопривредника, а то значи да има контакт са сличним удружењима из земаља Европе и ЕУ. Пракса у Европи је да сваке године бирају најбољег младог пољопривредника, тако да је ова европска традиција пренета и у нашу земљу.

-Одлучили смо да ова година буде почетна, а избор за најбољег младог пољопривредника Србије постане традиционалан. Обавезни критеријуми за избор били су да кандидат има до 40 година и регистровано пољопривредно газдинство у активном статусу. А бодовање се вршило на основу два критеријума – иновативност и одрживост. Када говоримо о иновацији ту се подразумева употреба новог метода или технологије у односу на постојеће, а одрживост подразумева да иновација издржи испит времена, објаснио је Александар Миловановић, секретар СУМП-а.

И овога пута СУМП је имао подршку институција, које су препознале значај и улогу младих пољопривредника у развоју домаћег аграра, пре свега Покрајинског секретаријата за пољопривреду, Задружног савеза Војводине и Гаранцијског фонда АПВ. Изложба пољопривредне механизације пропратила је овај догађај на радост и младих пољопривредника и излагача јер је ово била прилика да се представе новитетети у овој области.

Текст и фото: Јасна Бајшански