Ваљевски крај је увек био познат по врхунском сиру и кајмаку, а породица Тадић из Доње Буковице код Ваљева производи димљени сир са или без зачина, који је на разним манифестацијама доступан и Новосађанима. Тадићи имају мало газдинство, са шест музних крава, држе и овце, и гаје купине. Обрађују и око четири хектара земље, а на једном делу су ливаде и пашњаци. Све што се сеје користи се за исхрану стоке. Ипак, оно на шта су поносни јесте што у Доњој Буковици, праве праву чаролију укуса.
– Због пандемије, једина могућност продаје била је путем друштвених мрежа. У прва три месеца од кад је почела корона, настала је права експанзија продаје на тај начин и најпре смо почели да достављамо сир на подручју Ваљева. Поред продаје путем онлине платформи, када је ситуација дозволила, почели смо да учествујемо и на фестивалима малих произвођача, у Београду, Новом Саду, Аранђеловцу – истиче Драган.
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2024/03/385062484_745106150967277_1981212668956750119_n.jpg)
На почетку су у понуди имали смо класик димљени без додатака, али и онај с туцаном паприком, па с белим луком и першуном. На ред су дошли и сиреви с сусамом, сусамом и кимом, белим луком и босиљаком…
– Имајући потребу да стално понудимо нешто ново и другачије, а и ослушкујући жеље купаца, данас имамо скоро 20 различитих укуса. Од травкастих зачина стављамо босиљак, оригано, мирођију, коприву, рузмарин и сремуш. Када је реч о орашастим плодовима као додатке користимо лешник, орах, пистаће, а од воћних комбинација суву шљиву, аронију, суво грожђе, брусницу. Такође у понуди је и сир са бибером, као и онај с маслинама. Ипак, круна свега је димљени сир са дуван чварцима, као најбољи представник нашег краја. Управо је тај сир и најтраженији и најинтересантнији на манифестацијама – каже Драган.
Оно што је свим сиревима заједничко јесте да су прављени од пастеризованог млека, сирила и соли, без конзерванса и адитива. Такође, реч је о ручној производњи, као то Тадићеви воле да назову “шерпа – смедеревац” технологија. Њихови сиреви мирис и боју добију димљењем на чистом буковом дрвету. У читав процес производње укључени су сви чланови породице, родитељи главни у производњи док су млади више укључени у продају и маркетинг.
Фото и текст: Љиљана Миловановић