Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ А, из Доње Буковице шта друго, до сир са дуван чварцима

А, из Доње Буковице шта друго, до сир са дуван чварцима

491

Ваљевски крај је увек био познат по врхунском сиру и кајмаку, а породица Тадић из Доње Буковице код Ваљева производи димљени сир са или без зачина, који је на разним манифестацијама доступан и Новосађанима. Тадићи имају мало газдинство, са шест музних крава, држе и овце, и гаје купине. Обрађују и око четири хектара земље, а на једном делу су ливаде и пашњаци. Све што се сеје користи се за исхрану стоке. Ипак, оно на шта су поносни јесте што у Доњој Буковици, праве праву чаролију укуса.

– Због пандемије, једина могућност продаје била је путем друштвених мрежа. У прва три месеца од кад је почела корона, настала је права експанзија продаје на тај начин и најпре смо почели да достављамо сир на подручју Ваљева. Поред продаје путем онлине платформи, када је ситуација дозволила, почели смо да учествујемо и на фестивалима малих произвођача, у Београду, Новом Саду, Аранђеловцу – истиче Драган.

На почетку су у понуди имали смо класик димљени без додатака, али и онај с туцаном паприком, па с белим луком и першуном. На ред су дошли и сиреви с сусамом, сусамом и кимом, белим луком и босиљаком…

– Имајући потребу да стално понудимо нешто ново и другачије, а и ослушкујући жеље  купаца, данас имамо скоро 20 различитих укуса. Од травкастих зачина  стављамо босиљак, оригано, мирођију, коприву, рузмарин и сремуш. Када је реч о орашастим плодовима као додатке користимо лешник, орах, пистаће, а од воћних комбинација суву шљиву, аронију, суво грожђе, брусницу. Такође у понуди је и сир са бибером, као и онај с маслинама. Ипак, круна свега је димљени сир са дуван чварцима, као најбољи представник нашег краја. Управо је тај сир и најтраженији и најинтересантнији на манифестацијама – каже Драган.

Оно што је свим сиревима заједничко јесте да су прављени од пастеризованог млека, сирила и соли, без конзерванса и адитива. Такође, реч је о ручној производњи, као то Тадићеви воле да назову “шерпа – смедеревац” технологија. Њихови сиреви мирис и боју добију димљењем на чистом буковом дрвету. У читав процес производње укључени су сви чланови породице, родитељи главни у производњи док су млади више укључени у продају и маркетинг.

Фото и текст: Љиљана Миловановић