Насловна АРХИВА АДЕНИЈУМ СПОРО РАСТЕ: Најлепша међу сукулентним биљкама

АДЕНИЈУМ СПОРО РАСТЕ: Најлепша међу сукулентним биљкама

338
Foto: Pixabay

На овогодишњој традиционалној изложби цвећа, „Новосадском пролећу“, организованој крајем марта у СПЦ „Војводина“ у Новом Саду, посетиоци су, између осталих ретких и мање познатих биљака, могли да виде и купе аденијум. Младе биљчице, али и старије прекрасних цветова који подсећају на лијандер, изложила је Новосађанка Тамара Богдановић.

– Аденијум, познат и као пустињска ружа, најлепша је цветница међу сукулентним биљкама. Крупни цветови могу бити тамноцрвени, бели, ружичастих нијанси, шатирани – каже наша саговорница и наглашава да је главна одлика ове егзотичне биљке изражени каудекс – надземно задебљано стабло невероватних облика које слжи као резервовар за воду у сушном периоду. Са годинама, задебљавањем и гранањем стабла, ова собна, али и балконска биљка постаје необичан детаљ у ентеријеру.

Грмолика је зимзелена биљка меснатих овалних, кожастих и мало храпавих листова. Јављају се на крајевима грана и задржавају на биљци скоро годину дана. Веома су декоративни и шатирани листови. Самоникло расте у тропским и суптропским пределима јужне Африке и источне Азије, на разним типовима земљишта, и у најсуровијим условима где су годишње падавине тридесетак милиметара по квадратном метру, на каменитој и песковитој подлози. У таквим условима може да нарасте и до три метра и цвета у касну јесен. Називају је и звезда сабије, мок азалеја,импала лили, куду лили, што говори о боји цветова.

Foto: Pixabay

Прва сазнања о аденијуму као собној биљци потичу из 60-их година прошлог века. Описано је 14 врста, а најпознатији је Adenium obesum, што значи дебели, а односи се на стабло и меснате листове. Арапи, Африканци и Кинези га сматрају биљком која доноси срећу. Називају га биљком богатства и просперитета. По фенг шуи филозофији, правилно постављен у дневној соби шаље добре вибрације за финансијски просперитет укућана.
– У нашим условима гаји се у малим посудама и веома споро расте, годишње до два центиметра, па га зову и биљка за сва времена. Орезивањем се формира интересантна бонсаи форма. Захтева сунчано место, а током зиме минималну температуру од 10 степени – каже Тамара Богдановић. Воли сунце, али не директно, 4–5 сати дневно, и обилно заливање током лета. Кад температура падне на 18 степани заливање се мора смањити пошто корен оболева, па биљка може да угине. Зими се залива минимално, а супстрат у коме се гаји мора бити водопропустан. Дренажа и додатак перлита у супстрат олакшавају раст и пезимљавање.

Младе биљке аденијума добијене из семена нису истоветне с матичном. Зато се, ради одређене боје цвета, размножавају резницама, калемљењем ради нових хибрида и култивара, али и културом ткива. Биљке одгојене у нашим условима обично цветају у пролеће, а процветају после треће године, понекад и раније.
Сем обесума, веома су атрактивни A. multiflorum, пореклом из Замбије, док је из Арабије донет A. arabicum, из Намибије A.crispum, а A.swazicum из јужне Африке.

Д. Радивојац

Добро јутро број 543 – Јул 2017.