Насловна АРХИВА ADENIJUM SPORO RASTE: Najlepša među sukulentnim biljkama

ADENIJUM SPORO RASTE: Najlepša među sukulentnim biljkama

789
Foto: Pixabay

Na ovogodišnjoj tradicionalnoj izložbi cveća, „Novosadskom proleću“, organizovanoj krajem marta u SPC „Vojvodina“ u Novom Sadu, posetioci su, između ostalih retkih i manje poznatih biljaka, mogli da vide i kupe adenijum. Mlade biljčice, ali i starije prekrasnih cvetova koji podsećaju na lijander, izložila je Novosađanka Tamara Bogdanović.

– Adenijum, poznat i kao pustinjska ruža, najlepša je cvetnica među sukulentnim biljkama. Krupni cvetovi mogu biti tamnocrveni, beli, ružičastih nijansi, šatirani – kaže naša sagovornica i naglašava da je glavna odlika ove egzotične biljke izraženi kaudeks – nadzemno zadebljano stablo neverovatnih oblika koje slži kao rezervovar za vodu u sušnom periodu. Sa godinama, zadebljavanjem i grananjem stabla, ova sobna, ali i balkonska biljka postaje neobičan detalj u enterijeru.

Grmolika je zimzelena biljka mesnatih ovalnih, kožastih i malo hrapavih listova. Javljaju se na krajevima grana i zadržavaju na biljci skoro godinu dana. Veoma su dekorativni i šatirani listovi. Samoniklo raste u tropskim i suptropskim predelima južne Afrike i istočne Azije, na raznim tipovima zemljišta, i u najsurovijim uslovima gde su godišnje padavine tridesetak milimetara po kvadratnom metru, na kamenitoj i peskovitoj podlozi. U takvim uslovima može da naraste i do tri metra i cveta u kasnu jesen. Nazivaju je i zvezda sabije, mok azaleja,impala lili, kudu lili, što govori o boji cvetova.

Foto: Pixabay

Prva saznanja o adenijumu kao sobnoj biljci potiču iz 60-ih godina prošlog veka. Opisano je 14 vrsta, a najpoznatiji je Adenium obesum, što znači debeli, a odnosi se na stablo i mesnate listove. Arapi, Afrikanci i Kinezi ga smatraju biljkom koja donosi sreću. Nazivaju ga biljkom bogatstva i prosperiteta. Po feng šui filozofiji, pravilno postavljen u dnevnoj sobi šalje dobre vibracije za finansijski prosperitet ukućana.
– U našim uslovima gaji se u malim posudama i veoma sporo raste, godišnje do dva centimetra, pa ga zovu i biljka za sva vremena. Orezivanjem se formira interesantna bonsai forma. Zahteva sunčano mesto, a tokom zime minimalnu temperaturu od 10 stepeni – kaže Tamara Bogdanović. Voli sunce, ali ne direktno, 4–5 sati dnevno, i obilno zalivanje tokom leta. Kad temperatura padne na 18 stepani zalivanje se mora smanjiti pošto koren oboleva, pa biljka može da ugine. Zimi se zaliva minimalno, a supstrat u kome se gaji mora biti vodopropustan. Drenaža i dodatak perlita u supstrat olakšavaju rast i pezimljavanje.

Mlade biljke adenijuma dobijene iz semena nisu istovetne s matičnom. Zato se, radi određene boje cveta, razmnožavaju reznicama, kalemljenjem radi novih hibrida i kultivara, ali i kulturom tkiva. Biljke odgojene u našim uslovima obično cvetaju u proleće, a procvetaju posle treće godine, ponekad i ranije.
Sem obesuma, veoma su atraktivni A. multiflorum, poreklom iz Zambije, dok je iz Arabije donet A. arabicum, iz Namibije A.crispum, a A.swazicum iz južne Afrike.

D. Radivojac

Dobro jutro broj 543 – Jul 2017.