Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД „Амбелос“ – виноград божији

„Амбелос“ – виноград божији

433

У манастиру Копорин бесмо само једном. Неки је сунчан јесењи дан био, али ни там ни вам. У јакни претопло, у дуксу похладно. Обуци, скини, скини, обуци, свако мало да нам је досадило. Посетивши претходно Радовањски луг и цркву Покајницу, још смо били под утиском кумоубиства, искупљивања и велике српске срамоте. Копорин, нам је донео мир. Од самог уласка, до силаска у храм задужбину светог деспота Стефана Лазаревића, само се тишина чула. Повремено би се огласиле птице, тек да се оживоти. Поседесмо довољно да се надишемо лепоте, да нам крвљу проструји историја, да водом са светог извора сперемо осећај нелагодности који оста од Црног Ђорђија и Вујице. У том мом сећању не беше винарије Амбелос, ни винограда, ни вина. Можда само нисам обратила пажњу, али је зато разговором са Миодрагом Џолићем, студентом теологије који при винарији ради, све постало јасније.

– Винарија „Амбелос“ је при манастиру Копорин у Великој Плани. Сама винарија се налази на манастирском земљишту и „Амбелос“ у преводу са грчког језика означава виноград, односно цркву која је виноград божији и дарује грожђе од кога се производи вино које ми користимо за причешће. Манастир је женског жића и поред њега је саграђена винарија – а винаријом руководи владика браничевски Игњатије.

– Он је на челу винарије и око њега смо сви окупљени, свештеници, ђакони, монаштво, верни народ. Када дође време бербе грожђа у винарији се све ради у виду мобе. Организује се народ који долази и помаже, што представља једну заједницу, једну цркву, вид окупљања, слободно можемо рећи вид литургије – када се грожђе уз помоћ верног народа обере, следи производња вина.

– У манастиру, у винарији су присутне сорте каберне совињон, мерло, прокупац од црвених сорти. Такође, имамо и каберне фран и пино ноар. Од белих сорти имамо тамјанику, италијански ризлинг и рајнски ризлинг. Што се тиче вина као купаже оно што је лична карта винарије јесте вино „Деспотова сабља“ које се ради као купажа четири врсте грожђа; каберне фран, каберне совињон, прокупац и мерло – за разлику од црних бела раде искључиво сортна са природним квасцима.

– Бела вина радимо искључиво сортно, и то тамјанику која одише посебношћу наше винарије јер се ради на природан и традиционалан начин. Нема селективних квасаца, само природни квасци. Ради се све потпуно природно чисто – оно што се уради одлежава у барик бурадима, колико дуго зависи од вина..

– Сва наша вина одлежавају минимум годину дана у барик бурету, а нека црвена вина одлежавају и годину и по дана у барику – за добра вина потребна је и дегустациона сала, која у манастиру постоји нешто дуже од годину дана.

Пише: Зорица Драгојевић