Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА БЕГОНИЈЕ: Јестиви драгуљи летње баште

БЕГОНИЈЕ: Јестиви драгуљи летње баште

172

Захваљујући лепоти цветова и лишћа, бегонија (лат. Begonia semperflorens) краси скоро свако двориште код нас. Пореклом је из Индије и Јужне Америке. Ботанички назив доделио јој је француски ботаничар Чарлс Плумијер, који ју је открио и назвао према тадашњем француском гувернеру Мајклу Бегонију. На латинском semperflorens значи – онај који стално цвета. Бегонија у народу представља жељу за продужавањем живота особе којој ово цвеће поклоњамо.

Пише: Биљана Ненковић

Од занимљивости о бегонији издваја се она да се некад давно користила за лаштење мачева. Осим што улепшавају вртове и балконе, треба знати да су цветови бегоније јестиви. Познаваоци гастрономије наводе да се могу јести цветови, свежи, сирови, кувани или пржени и имају благо горкаст укус, који је сличан лимуну. Уситњени цветови стављају се у салате и сендвиче. За њу се сматра да чисти јетру и елиминише токсине, а према народном веровању, помаже у здрављу старијих и у опоравку од болести.

Богатство сорти и боја

Бегонија је најчешћа на просторима Јужне Америке и Хаваја. Њено природно станиште је у влажним тропским шумама, и то до 1.000 метара надморске висине, али се данас виђа широм планете, као украсна биљка. Постоји преко 2.000 сорти бегоније, и по томе спада у групу цвећа с највише варијетета.

Не краси је само разноврсност у сортама, већ и у боји цветова, који се преливају од тамноружичасте, црвене, беле, жуте, наранџасте, розе. Налазе се у пазусима лишћа, а по неколико њих сакупљено је у цватове. Цветају од касног пролећа до касне јесени, у зависности од сорте, а пчеле с њих скупљају нектар и полен. Плод бегоније је мала капсула у којој се налазе ситне семенке.

Најпознатије сорте бегоније су семперфлоренс, рекс и елатиор. Рекс сорта углавном нема цвет, па је у народу позната и под именом “лисна бегонија”. Има велике листове у облику срца који су најчешће сиве, смеђе, зелене или црвене боје, с различитим шарама. Углавном се гаје као украсне биљке у затвореним просторима. Поједине врсте рекс сорте имају цвет налик божуру, а зову је још и краљевском бегонијом.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us