Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Beherovka, češki biljni liker koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Beherovka, češki biljni liker koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

292

Ako se odlučite da slobodne dane provedete u glavnom i najvećem gradu Češke, Pragu, nećete pogrešiti. Osim što ćete videti živopisnu i nesvakidašnju arhitekturu, već ćete se osećati i kao da ste na domaćem terenu jer ste okruženi ljubaznim stanovništvom. Takođe ćete uživati i u preukusnoj hrani i piću. Na skoro svakom ćošku Zlatnog grada, kako Prag nazivaju, gurmani mogu uživati i u gatronomskim specijalitetima.

Na svakom koraku se oseća miris trdelnika, odnosno kolača koji je smotan sa cimetom i orahom, a punjen mermeladom i eurokremom, dubaji čokoladom, šlagom, jagodama i mnogim ukusnim premazima, kao i medovinom. Trdelnik je slatko pecivo koje se pravi od testa koje se namotava na metalnu oklagiju i prži na roštilju ili u rerni. Pecivo se zatim sklanja sa oklagije i filuje raznim ukusnim dodacima.

Za one koji su gladni ali i pravi gastronomi, obavezne su kolenice pečene u pivu. One se služe najčešće na drvenoj dasci. Od priloga tu se mogu naći samo ren ili senf. Porcije su ogromne, bukvalno za dve osobe. Posetioci vole da probaju i rebarca, a kobasice se obavezno jedu na Trgu, sa nogu i to one čuvene bavarske, staro-praške, praške i Vaclavske. Služe se i gulaši sa kriškom limuna, a odozgo se stavi kašičica džema i preko toga ide šlag koji se pravi na hiljadu načina. Gulaš se služi sa knedličkama, kao prilogom. Lokalne supe poznate kao polevki obavezno se moraju probati. Guste supe su upotpunjene sa pire krompirom, pire od povrća, grizom i služe se u vekni hleba, što daje posebnu draž.

Veoma ukusne su i praške knedle. To su duguljasti komadi testa koji se kuvaju i seku kao kriške hleba. Oni su u ponudi kao prilog jelu koje konzumirate. Možete da ih probate i kao slatke i to prelivene sirupom od voća ili šlaga.

Naravno sve to treba zaliti pivom i to najčešće crnim. Ono se pije iz polulitarskih krigli i to najčešće u tradicionalnoj kvartovskoj, češkoj pivnici. Treba napomenuti da oni nemaju veliki procenat alkohola.

Inače turisti moraju da znaju i kako se pije pivo u Češkoj. Prvo se stavi podmetač ispod krigle piva i po tome konobari prepoznaju ko su stranci a ko domaći gosti. Kada kelner donese kriglu, gleda se da li će da padne pena ili neće. Može da se vrati pivo ako pena padne, jer ono tada nije ispravno. Pre ispijanja piva se nazdravlja tako što se krigla kucne o sto i kaže se “vole”. Tek tada se kreće sa ispijanjem. Veliko pivo se pije iz 10 gutljaja, malo iz 7. Obično muškarci piju veliko, a žene manje i nakon ispijanja ostaju krugovi sa unutrašnje strane (za veliko 10, a za malo 7 krugova). Tada se tačno vidi da li se pravilno ili nepravilno popilo pivo. Krigle se u pivnicama najčešće ne peru detedžentom da ne bi pokvarili ukus piva. Kada se završi ispijanje, krigla se okreće naopačke da vam ne bi konobar doneo još jednu turu. Ako vidi praznu kriglu isped vas, onda će vam on doneti novu turu iako je vi niste naručili.

Onima koji vole dobru kapljicu preporučujemo i Beherovku, popularni tradicionalni češki biljni liker, koji se proizvodi od 20 biljaka i začina i to po strogo tajnoj recepturi od 1807. godine. Veoma je ukusan, ali i za one sa „dubljim džepom“.

Tekst i foto: Dijana Maksimović