Насловна ВЕСТИ Belgrade Food Show 2020 у знаку панел дискусија

Belgrade Food Show 2020 у знаку панел дискусија

36

Трећи по реду међународни сајам висококвалитетне хране, Belgrade Food Show свечано је отворен јуче. Због тренутне епидемиолошке ситуације овогодишњи сајам одржава се први пут онлајн и прате га панел дискусије, предавања и интервјуи с представницима кључних институција и водећим експертима индустрије хране. Произвођачи висококвалитетне хране и пића из Србије и региона имају прилику да и данас и сутра представе своје пословање и производе у онлајн Еxpo зони сајма, као и да се састану са купцима и дистрибутерима виртуелно путем B2B платформе. 

У фокусу јучерашњег сајамског дана биле су теме онлајн продаје хране и како су се на овај начин рада прилагодили произвођачи, retail системи, али и дистрибутери. Заједнички став учесника је да је онлајн куповина услед кризе доживела експанзију. Навике потрошача су се промениле, расте број људи који поручују и плаћају онлајн, али је онлајн системима потребно унапређење како би функционисали као одвојени системи и како би сам процес куповине био ефикаснији.

Учесници су имали прилику да се упознају и са винском сценом Србије и региона, да сазнају које су то највеће промене на тржишту хране и пића током КОВИД периода, као што су мењање потрошачких навика, краткорочни начин на који се планира куповина, прилагођавање окружења у ком купујемо и смањење контаката на минимум како би се избегао ризик од заразе вирусом Ковид-19.

Данас се отвара панел дискусија на којој ће се разговарати о кратким ланцима снабдевања храном и њиховом значају за локалну заједницу, као и како резултати SMARTCHAIN пројекта могу да помогну исте. Дискутоваће се о јединственом жигу квалитета домаћег производа, али и индустрији хране и HoReCa сектору. Учесници ће имати прилику да чују и панел дискусију реномиране британске консалтинг компаније за прехрамбени сектор Fresh Montgomery на тему значаја бренд идентитета.

Сајам Belgrade Food Show 2020 организује Асоцијација за промоцију српске хране уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Привредне коморе Србије са тенденцијом да Србију уврсти међу лидере у индустрији висококвалитетне хране у Југоисточној Европи.