Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Biopesticidi iz bašte i s livade

Biopesticidi iz bašte i s livade

499
Spring work in the garden, bottle of chemical fertilizer, fungicide in hand of woman gardener. Processing and care of small apple fruit tree

U julu buja povrće čiji sočni plodovi i jedri listovi privlače brojne parazite, izazivače bolesti i štetne insekte od kojih ih valja zaštititi. Poljoprivredne apoteke pune su raznih, veoma efikasnih preparata, koji pružaju sigurnu zaštitu. Ali, većina povrtara koji povrće gaje na okućnici i na malom posedu s kojeg ga svakodnevno beru, i u ishrani odmah koriste, ne želi zaštitu hemijskim preparatima. Istovremeno, ne želi ni da plodove svoga rada deli sa bolestima i štetočinama. I zbog toga sami pripremaju biopesticide, od sirovina koje rastu u bašti, dvorištu ili na obližnjoj livadi. Ovi preparati deluju insekticidno, baktericidno i fungicidno. Pored zaštitne uloge, veliki broj se koristi i za prihranu gajenih biljaka.

Piše: Svetlana Mujanović

Prirodni preparati proizvode se od lekovitih, aromatičnih, začinskih biljaka, povrća, korova i ostalog bilja, a poznati su od davnina. Pojavom organske proizvodnje, postali su ponovo aktuelni i koriste se u različitim oblastima poljoprivredne proizvodnje, najčešće u povrtarstvu. Pravilno upotrebljeni, osiguravaju zdrav i kvalitetan prinos, prihvatljivu i održivu proizvodnju za čoveka i okolinu.

Čaj, uvarak, macerat ili ekstrakt

U svetu je otkriven priličan broj biljnih vrsta koje se mogu upotrebiti kao efiksno sredstvo za zaštitu gajenih biljaka. Pomenućemo samo one koje su kod nas široko raspostranjene i lako se mogu naći. Proizvodi od njih najčešće se zajednički zovu biopreparati, a pripremaju se u različitim oblicima, kao čaj, uvarak, macerat, fermentisani ekstrakt…

Fermentisani ekstrakt nastaje kada se, najbolje sveži, ali mogu da se koriste i suvi biljni delovi, preliju hladnom vodom i ostave napolju, u prošaranoj hladovini, sve dok ne započne vrenje. Masa se u toku 7 do 12 dana povremeno meša. Fermentacija je završena kada biljni delovi padnu na dno posude, a tečnost se izbistri. Ekstrakt se obavezno pre tretiranja biljaka razređuje vodom, najčešće u odnosu jedan deo ekstrakta i 10, 20 ili 50 delova vode.

Macerat se dobija tako što se isitnjeni delovi biljke preliju hladnom vodom, najbolje kišnicom, i ostave da odstoje 24 časa. Macerat se zatim procedi i tečnost odmah koristi.

Čaj se spravlja od svežih ili suvih delova biljke koji se preliju kipućom vodom i sve ostavi da odstoji oko 20 minuta. Potom se procedi i ohladi i, u zavisnosti od upotrebljene vrste, odmah koristi ili se razredi vodom. Najpoželjnija su kišnica ili odstajala bunarska voda.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us