Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Биопрепарати треба да замене хемијске пестициде

Биопрепарати треба да замене хемијске пестициде

2974

Пише: Биљана Ненковић

Хемијски пестициди су већ деценијама главни у борби против штеточина и болести у пољопривреди, иако је познато да могу да буду штетни за околину и за људе. Научници и истраживачи у свету зато увелико раде на стварању нових биопрепарата за заштиту биља од болести и штеточина. Реч је о технологији на бази РНК (рибонукелинске киселине), а упућени верују да ће ови пестициди будућности штитити биљке, без штете по људе и корисне организме. Дипломирани инжењер агрономије и стручњак за заштиту биља Горан Варјачић из Пољопривредне стручне службе у Крагујевцу каже да се у свету спроводе бројна истраживања у којима се користе РНК узрочника болести и штеточина.

РНК или RNA је скраћеница за рибонуклеинску киселину. Она је носилац генетске информације код неких вируса. Код сложенијих организама РНК преноси информације између ДНК, односно макромолекула, где је комплетан генетски запис јединке садржан у свакој ћелији организма, и карактеристичан за сваку врсту понаособ. Генетска информација садржи процес настанка протеина. А знамо да су протеини главне градивне јединице свих живих бића. Имају и регулаторну улогу као ензими, што значи да иницирају и делимично управљају метаболитичким процесима.

О овој врсти биоконтроле почело се размишљати због све израженијих климатских промена и њених последица. Дошло је до поремећаја сушног и времена с великим падавинама, које су узрок већег броја штеточина и њиховог ширења. У пољопривреди то значи глобални губитак приноса, чија се вредност мери стотинама милијарди долара годишње. Пестициди на хемијској основи главна су помоћ у борби. Али, сви су свесни њиховог лошег утицаја на околину. Због тога се интензивно тражи алтернатива, чији ће главни предзнак бити – еколошко!

Подстицање имуног одговора биљака

– Циљ је створити нове пестициде, који ће бити ефикасни у заштити, а безопасни за крајње конзументе. Притом, не треба да шкоде ни корисним организмима. Третирањем усева с РНК препаратима подстиче се одговор биљке домаћина. Ако су нападнуте штетним агенсом, чијим су парцијалним РНК третирани, оне препознају одређену секвенцу генетског материјала патогена или штеточине, разарају је и тако онемогућавају његову репродукцију и штетно деловање. Овај део је нарочито важан, јер се на овај начин успешно може обавити и заштита од вирусних обољења биљака, против којих до сада није било ефикасних метода борбе – каже дипл. инж. Горан Варјачић.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us