Насловна РАЗНО БОРОВНИЦА: Саксије или вреће уместо јамића

БОРОВНИЦА: Саксије или вреће уместо јамића

51

Високожбунаста боровница постаје све значајнија врста јагодастих воћака у нашој земљи. У последње време расте интересовање за заснивање нових и проширивање већ постојећих засада.

Сорта “дјук” заузима доминантно место на плантажама захваљујући високој родности и одличном квалитету плода, а посебно раном времену зрења. За бербу пристиже у првој декади јуна до почетка јула, чиме се обезбеђује снабдевање иностраног тржишта свежим плодовима у време када се јавља дефицит у понуди.

Велика улагања у савремене плантаже

Један од ограничавајућих чинилаца гајења високожбунасте боровнице су неадекватни еколошки услови на многим локалитетима у Србији. Наиме, ова воћка захтева земљишта киселе реакције и растресите структуре, која су довољно влажна и богата шумским хумусом. Ради превазилажења проблема везаних за отежано проналажење погодних земљишта, као и потребе за спречавањем штетног дејства земљишних штеточина, у последње време примењује се хидропонски, односно узгој у саксијама и врећама од агротекстила у којима се налази  одређена супстратна смеша.

Предност оваквог узгоја је што могу да се искористе непогодна, односно земљишта тешког механичког састава и неодговарајуће pH вредности. Такође, већа је густина садње. Број биљака по једном хектару се креће од 4.170 до 5.550, док је у системима гајења у земљи он много мањи – између 2.200 и 3.300. У оваквим условима боровница је заштићена од земљишних штеточина, олакшано је заливање са одличном дренажом супстрата и програмирањем прихране, чак и у условима повећане количине падавина. Предност је и то што се осушене, измрзле или оболеле боровнице једноставно измештају из засада и замењују новим.

Р.Д.Ј.