Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Čekić i nakovanj sina Jovana

Čekić i nakovanj sina Jovana

253

Kovačke vatre u Srbiji polako se gase. Udarci čekića o usijano gvožđe, naslonjeno na nakovanj, retko se čuju. Još samo pojedini entuzijasti potpaliće vatru i iskovati poneki predmet, više za svoju i dušu komšija i prijatelja, nego za tržište.

Kovački zanat, davnih dana veoma cenjen i dragocen, zahteva ogroman fizički napor i izuzetnu snagu kovača. Usluga ove vrste nekada je postojala u skoro svakom selu, bez nje se nije moglo, ali je tehnologija napredovala i donela nove, savremene alate. Danas, pneumatski čekići u velikoj meri olakšavaju posao i ubrzavaju proces izrade i popravku alatki, a draž vatre i odjek čekića koji udara o kovano gvožđe sada je privilegija retkih pojedinaca.

Takva je situacija u Srbiji. Ali, u evropskim zemljama veština ručnog kovanja i dalje je na ceni i rukom kovano vredi, kažu upućeni, četiri puta više od industrijskog proizvoda.

Što ne mogu Srbi, plaćaju Švajcarci

Saša Jovanović iz Bagrdana kod Jagodine jedan je od retkih koji još uvek pali kovačku vatru, ali za njegovim unikatno iskovanim proizvodima nema potražnje u Srbiji. On je treća generacija u porodici koja neguje kovački zanat. Veštinu kovanja, koju poslednjih decenija zamenjuju CNC mašine, naučio je od oca i dede. Iako nema formalno kovačko obrazovanje, u vreme tranzicije upravo mu je ovaj zanat obezbeđivao egzistenciju. Ali ne u Srbiji, već u Švajcarskoj.

– Radio sam nekoliko godina kod Švajcarca koji je restaurirao stare stvari, crkvene predmete, brave i izrađivao predmete po narudžbini. Tamo se zaista cene unikati i ručni rad. Mašine jesu uzele primat, ali s druge strane, oni koji znaju ručno da rade cenjeni su i plaćeni u rangu doktorske plate. U Srbiji su retki oni koji hoće da plate ručno kovani predmet po ceni koja mu zaista i pripada. Poznato je da kovači odavno ne prave potkovice, motike, kljuse ili lopate, već više pravimo ukrasne i upotrebne predmete za kuću. Nekada je bilo nezamislivo da seljak krene u njivu a da ne ponese sekiricu. Danas idu traktorom i ta alatka im nije neophodna – kaže Saša Jovanović.

A koliko košta kovački kreativan i naporan rad pročitajte u nastavku teksta.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us