Kada kažemo cvet, prva asocijacija je bašta, livada, vaza, nikako jelo. Ipak, cveće u tanjiru uopšte nije strana pojava u kulinarstvu. Još u starom Rimu cvet je imao svoje mesto u jelovnicima. Neizostavan je u gastrokulturama Kine, Indije i Bliskog istoka. Ne radi se samo o dekoraciji, već o pravom malom savršenom zalogaju.
Više od 100 vrsta običnog baštenskog cveća je mirisno, ukusno i savršeno za pripremu obroka. Jedino o čemu treba da vodite računa jeste pitanje da li je tretirano hemikalijama, pesticidima. Mali savet, ukoliko imate svoju baštu, berite ga kad je potpuno otvoreno i bez rose. Neki cvetovi imaju vitamine, kao što su A i C, ali morate znati da i nisu značajni izvor hranljivih materija jer sadrže minimalnu količinu kalorija.
Cvetovi su puni polena, koji može biti alergen, tako da bi najbolje bilo da pre upotrebe odstranite prašnike i tučak. Pre nego što se odlučite da probate cvet kao deo ishrane, moramo vam skrenuti pažnju na to da je mnogo cvetova otrovno i da se morate dobro informisati pre nego što sebi i dragim ljudima pripremite ovaj neobičan obrok. Među otrovne cvetove između ostalih spadaju i đurđevak, rododendron, oleander, narcis, pustikara, visterija…
Ali miris i specifičan, poseban izgled cveta na tanjiru svakako je dovoljan izazov i razlog da i sami probamo da ga spremimo i serviramo. Cvetovi se mogu dodavati u razna jela ili mešati sa salatama, kao sveži, sušeni ili kandirani. Mogu biti i sastavni deo recepata za kolače, umake, razne sirupe, aromatizovana pića i naravno čajeve. Neke cvetne latice imaju svojstvo da puštaju boju pa se, na primer, ukoliko se spoje s maslacem, može dobiti namaz originalne boje. Malo boje i drame na tanjiru nije naodmet, uz ukus koji ne treba da zaostaje. Suptilnih aroma, sofisticiranog izgleda vaša jela mogu da budu ona o kojima se priča.
Evo našeg spiska jestivog cveća koji svakako treba uvrstiti u plan za baštu koju imate ispred kuće, ili zašto da ne, na vašoj terasi.
Više od 100 vrsta običnog baštenskog cveća mirisno je, ukusno i savršeno za pripremu obroka. Jedino o čemu treba da vodite računa jeste pitanje da li je tretirano hemikalijama, pesticidima. Ukoliko imate svoju baštu, berite ga kad je potpuno otvoreno i bez rose
Suncokret
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7-suncokret.jpg)
Gorko-slatkog ukusa. Jede se dok je u stadijumu pupoljka, otvorene latice mogu biti ukras raznim jelima.
Lavanda
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7b-lavanda.jpg)
Cvetići lavande odlično funckionišu u desertima, slažu se sa čokoladom i šampanjcem.
Cvet bundeve
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7c-cvet-bundeve.jpg)
Sladak je, s ukusom nektara, pogodan je za pohovanje, koristi se za pravljenje pita.
Ljubičica
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7d-ljubicica.jpg)
Slatkog je ukusa, dobro se kandira. Koristi se u salatama ili kao ukras na desertu (kandirana).
Maslačak
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7e-maslacak.jpg)
Cvetove maslačka koristiti neposredno nakon branja. Mladi cvetovi su manje gorki od starijih cvetova.
Dan i noć
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7f-dan-i-noc.jpg)
Ovaj cvet ima svež, zelen ukus s naznakom mente. Dvobojne latice izgledaju odlično uz meso ili sveže salate.
Trandavilje
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7g-trandavilje.jpg)
Biljka ima krupne cvetove jarkih boja koji gotovo da nemaju sopstveni ukus, ali su dekoracija koja ne prolazi nezapaženo.
Božur
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7h-bozur.jpg)
Dodati latice nekoj laganoj letnjoj salati ili ih staviti u bokal limunade ili čiste, rashlađene vode.
Jorgovan
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7h-jorgovan.jpg)
Bogat cvetni citrusni ukus. Kandirani cvetovi mogu biti raskošan ukras desertima, može da bude sastojak u jogurtu i frapeu.
Cvetovi vlašca
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7i-cvetovi-vlasca.jpg)
Oni su, zapravo, kuglice od stotina sitnih roze cvetića koji se mogu, a i ne moraju razdvojiti. Jelu daju blag, sofisticiran ukus luka.
Dragoljub
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7j-dragoljub.jpg)
Žuti i narandžasti cvetovi dragoljuba imaju oštar ukus koji je kombinacija rena, kupusa i potočarke. Dobar dodatak za salatu, rolnice od pirinčanog papira, ili uz goveđi karpaćo.
Ruža
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7k-ruza.jpg)
Slatki ukus proporcionalan je intenzitetu mirisa ruže. Pre jela odstranjuju se donji, beli delovi latica, a leti je izvrstan dodatak osvežavajućim pićima. Od ruže se pravi ukusan džem.
Ljiljan
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7l-ljiljan.jpg)
Mnoge vrste nisu pogodne za jelo, jer sadrže alkaloide. Biljka tzv. zlatnog ljiljana može se jesti cela, latice su blage, a ukus pomalo asocira na kesten. Mogu biti deo salate ili se puniti svežim sirom. Sušeni ljiljan je sastavni deo kineske slatko-kisele supe.
Begonija
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7m-begonija.jpg)
Jestive su samo latice gomoljastih begonija, koje imaju ukus sličan limunu i finu, nežnu teksturu. Iseckani cvetovi dodaju se u salate i sendviče, ali zbog visokog sadržaja oksalata ne preporučuju se osobama s kamenom u bubregu i obolelima od gihta.
Neven
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7n-neven.jpg)
Šafran siromašnih, kako ovo cveće još zovu, zaista daje ukus sličan šafranu kada se sotira u maslinovom ulju. Termički neobrađene latice odlično idu uz jaja. Stavlja se u supe, variva, pirinač.
Bagrem
![](http://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7o-bagrem.jpg)
Cvetovi od bagrema predstavljaju pravi specijalitet u kulinarstvu. Mogu se pržiti u smesi za palačinke, tako što ćete u klasičnu smesu za palačinke umakati bagremov cvet i pržiti ga u vrelom ulju.
Cvetovi ruzmarina
![](http://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7p-ruzmarin.jpg)
Oni imaju nešto manje eteričnog ulja od listova, ali ukus je isti. Boja cvetova varira od tamnoplave do pink.
Zova
![](http://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7r-zova.png)
Osim za pripremu sirupa moguće je koristiti cvet zove i pohovan.
Cvet žalfije
![](http://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7s-zalfija.jpg)
Mekog, ali ipak blagozačinskog ukusa. Odlično se slaže s limunom.
Gladiola
![](http://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/7t-gladiola.jpg)
Vrlo je blag cvet, ima sličan ukus kao zelena salata, često se stavlja u namaze i paštete