Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Да ли је исплативије купити или правити зимницу?

Да ли је исплативије купити или правити зимницу?

881
Organic vegetables and fruits. Vegetables in glass jars.

Краставац, парадајз, паприка, патлиџан, карфиол, шаргарепа, само су део асортимана на пијачним тезгама у Србији. Стога понуда јесте богата, а цене су папрене  за ово доба године. Међутим, како сазнајемо од продавца тако ће остати до краја сезоне.

Зато смо истражили да ли је исплативије припремати зимницу или купити готов производ. Наша рачуница је показала да је четворочланој породици за спремање зимнице потребно између 15.000 и 30.000 динара, што подразумева туршију, ајвар, кувани парадајз, цвеклу, мешану салату, киселе краставчиће, печену паприку, кисели купус, али и џем и слатко. Овде смо наравно рачунали и додатке попут уља, шећера, сирћета, соли, конзерванса. Припремање зимнице ове године је за 10 до 20 одсто скупље у односу на прошлу годину.

– Највише продајем рога паприку за ајвар, али узимале су жене прошлог месеца и парадајз за кување, бабуре за сецкање и печење – објашњава продавац Мирослав. Домаћице које и даље праве зимницу купују много мање у односу на претходне године, јер је сматра он куповна моћ грађана сведена на минимум.

Уколико волите кућну радиност, имајте на уму да за 80 литара куваног сока од парадајза треба да купите око 100 килограма поврћа, под условом да није труло и презрело. Ако купујете, у продавници за литар куваног парадајза треба издвојити од 119 до 200 динара, док пола литре стаје 90 динара па навише. Често трговци у мегамаркетима организују акцијска снижења и обарају цене зелениша, па се зато многи радије одлучују за куповину готове зимнице. У зависности од грамаже у продавницама је ајвар од 420 до 630 динара, тегла киселих краставаца кошта од 190 до 360 динара, тегла паприке је од 239 до 500 динара, а цвекле 150 па навише. Теглица пекмеза, мармеладе и џема од шљиве, јабуке, брескве, малине и смокве кошта од 250 до 700 динара.

Како бисмо сазнали шта мисле наши држављани поставили смо им питање да ли је исплативије правити или куповати зимницу.

Марија Пантелић каже да комбинује, односно, да купује пасирани парадајз у тетрапаку, јер га мало користе, док остатак зимнице припрема сама.

– Цвеклу, шарену салату, купус киселим сама, јер ми моји рецепти одгварају што се укуса тиче. Џем и слатка исто кувам. Ајвар купим неколико пута годишње по теглу. Паприку печем и замрзен за поховање и салату. Тако да је код мене већи проценат оног што правим, али само због укуса  – истиче Марија.

С друге стране Марко Мартић је рекао кратко и јасно: „Домаће је боље, куповно исплативије“.

Зоран Јовановић каже да је најбоље када се све производи и када се од тог воћа прави зимница.

– Ја тако, док могу физички. И не уложим ни динар, ако живот и зимницу меримо новцем. А мерак, кад отворим теглу у сред зиме нема цену – наводи Зоран.

Опет, Мила Рак сматра да је зимница раније била неопходна, а да је сада има током целе године: „ Како окренеш, све је скупо и спремати и куповати“.

Марта Ханговски, објашњава како никад није куповала зимницу, јер сво поврће сама производи, а воће гледа да купи од познатих произвођача.  Све прави без конзерванса и зато сматра да је најлепша и најслађа домаћа зимница.

– С обзиром колико сам овог месеца уложила труда да бих направила ајвар, љутеницу, кувани парадајз без семена и љуске, исплативије је купити у продавници. Али ја то никада не практикујем јер се домаћа зимница не може поредити са куповном. Тачно знам како сам направила, опрала и очистила. И све је дивно. Све док будем могла радићу тако – закључила је Тања Лукић.

Текст: Љиљана Миловановић