Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Da li je isplativije kupiti ili praviti zimnicu?

Da li je isplativije kupiti ili praviti zimnicu?

1049
Organic vegetables and fruits. Vegetables in glass jars.

Krastavac, paradajz, paprika, patlidžan, karfiol, šargarepa, samo su deo asortimana na pijačnim tezgama u Srbiji. Stoga ponuda jeste bogata, a cene su paprene  za ovo doba godine. Međutim, kako saznajemo od prodavca tako će ostati do kraja sezone.

Zato smo istražili da li je isplativije pripremati zimnicu ili kupiti gotov proizvod. Naša računica je pokazala da je četvoročlanoj porodici za spremanje zimnice potrebno između 15.000 i 30.000 dinara, što podrazumeva turšiju, ajvar, kuvani paradajz, cveklu, mešanu salatu, kisele krastavčiće, pečenu papriku, kiseli kupus, ali i džem i slatko. Ovde smo naravno računali i dodatke poput ulja, šećera, sirćeta, soli, konzervansa. Pripremanje zimnice ove godine je za 10 do 20 odsto skuplje u odnosu na prošlu godinu.

– Najviše prodajem roga papriku za ajvar, ali uzimale su žene prošlog meseca i paradajz za kuvanje, babure za seckanje i pečenje – objašnjava prodavac Miroslav. Domaćice koje i dalje prave zimnicu kupuju mnogo manje u odnosu na prethodne godine, jer je smatra on kupovna moć građana svedena na minimum.

Ukoliko volite kućnu radinost, imajte na umu da za 80 litara kuvanog soka od paradajza treba da kupite oko 100 kilograma povrća, pod uslovom da nije trulo i prezrelo. Ako kupujete, u prodavnici za litar kuvanog paradajza treba izdvojiti od 119 do 200 dinara, dok pola litre staje 90 dinara pa naviše. Često trgovci u megamarketima organizuju akcijska sniženja i obaraju cene zeleniša, pa se zato mnogi radije odlučuju za kupovinu gotove zimnice. U zavisnosti od gramaže u prodavnicama je ajvar od 420 do 630 dinara, tegla kiselih krastavaca košta od 190 do 360 dinara, tegla paprike je od 239 do 500 dinara, a cvekle 150 pa naviše. Teglica pekmeza, marmelade i džema od šljive, jabuke, breskve, maline i smokve košta od 250 do 700 dinara.

Kako bismo saznali šta misle naši državljani postavili smo im pitanje da li je isplativije praviti ili kupovati zimnicu.

Marija Pantelić kaže da kombinuje, odnosno, da kupuje pasirani paradajz u tetrapaku, jer ga malo koriste, dok ostatak zimnice priprema sama.

– Cveklu, šarenu salatu, kupus kiselim sama, jer mi moji recepti odgvaraju što se ukusa tiče. Džem i slatka isto kuvam. Ajvar kupim nekoliko puta godišnje po teglu. Papriku pečem i zamrzen za pohovanje i salatu. Tako da je kod mene veći procenat onog što pravim, ali samo zbog ukusa  – ističe Marija.

S druge strane Marko Martić je rekao kratko i jasno: „Domaće je bolje, kupovno isplativije“.

Zoran Jovanović kaže da je najbolje kada se sve proizvodi i kada se od tog voća pravi zimnica.

– Ja tako, dok mogu fizički. I ne uložim ni dinar, ako život i zimnicu merimo novcem. A merak, kad otvorim teglu u sred zime nema cenu – navodi Zoran.

Opet, Mila Rak smatra da je zimnica ranije bila neophodna, a da je sada ima tokom cele godine: „ Kako okreneš, sve je skupo i spremati i kupovati“.

Marta Hangovski, objašnjava kako nikad nije kupovala zimnicu, jer svo povrće sama proizvodi, a voće gleda da kupi od poznatih proizvođača.  Sve pravi bez konzervansa i zato smatra da je najlepša i najslađa domaća zimnica.

– S obzirom koliko sam ovog meseca uložila truda da bih napravila ajvar, ljutenicu, kuvani paradajz bez semena i ljuske, isplativije je kupiti u prodavnici. Ali ja to nikada ne praktikujem jer se domaća zimnica ne može porediti sa kupovnom. Tačno znam kako sam napravila, oprala i očistila. I sve je divno. Sve dok budem mogla radiću tako – zaključila je Tanja Lukić.

Tekst: Ljiljana Milovanović