Насловна РАЗНО Да ли ратари отимају буџет сточарима

Да ли ратари отимају буџет сточарима

351

Удружење произвођача млека Мачванског округа схватило је да се овим протестима ратара жели да аграрни буџет за 2024. годину већински преусмерен према ратарима  и тиме спречи најављени план опоравка сточарства и регионализације у пољопривреди.

Чињеница је да су само три ратарска удружења, од седам удружења потписаног споразума, покренула протест ратара тек после инсистирања  Удружења одгајивача говеда Централне Србије и Удружења произвођача млека Мачванског округа  да се испуни обећање председника Републике Србије Александра Вучића да регрес по грлу за 2024. годину износи 55 000 динара, што очигледно овим протестима  жели да се спречи. Наша два удружења су са још 13 удружења из других области пољопривреде иницирала пре месец ипо дана да се одржи јавна расправа у Скупштини Србије , у циљу усмеравања аграрног буџета за 2024. годину и наравно ова удружења из протеста су одбацила ту идеју, рачунајући ваљда на моћ својих трактора и слободно време које имају у зимском периоду, како би изнудили већи део колача из буџета за себе. 

Досадашњи начин субвенционисања у пољопривреди се показао као неефикасан, те једна мера на територији целе Србије није на једнак начин развијала газдинства, поготово у руралним подручјима, што се могло видети и на мајским протестима по тракторима који су били на улицама широм Србије. Зато би било занимљиво да се изнесе податак, колико нових трактора је купљено у задња два месеца и са ког подручја су купци, као и  из које гране су пољопривреде. Свима је јасно да потрошња горива по хектару  није иста у равничарским и брдским крајевима, као и да сточари своје тракторе и радне машине употребљавају свакодневно у опслуживању својих фарми, те је потрошња горива знатно већа. 

Поред свих мера које су донете у млекарству број крава опада, као и број газдинстава која се баве том производњом. Није тренд да ратари постају сточари, већ да сточари постају ратари, као и да на тржишту расте цена пољопривредног земљишта и закуп исте, што указује коме је у овој ситуацији теже? Произвођачи Удружења млека Мачванског округа су изложени 365 дана исцрпљујућем раду, не могу да паркирају своје краве и до Ускрса да не раде, а немају ни скупе и моћне тракторе да демонстрирају силу на улици.  Да подсетимо Удружење произвођача млека Мачванског округа је основано 27.09.2010. године и пуних тринаест година се бори за опстанак млекарства и неће дозволити да неки коме је пољопривреда хоби  по медијима омаловажава представнике нашег удружења као и само Удружење. Не споримо да се свако бори за своја права са снагом аргумената, истином и кроз протесте као што чине ратари у овом тренутку, али не на штету других, што су управо учинили и прошле године кад су испротествовали премију за сунцокрет да би  произвођачи млека остали без премије 5 динара по литри за задња два квартала. Произвођачи млека од државе очекују да стимулише и награђује рад као и равноправан третман свих пољопривредника на територији целе Србије!