Насловна РАЗНО Da li ratari otimaju budžet stočarima

Da li ratari otimaju budžet stočarima

500

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga shvatilo je da se ovim protestima ratara želi da agrarni budžet za 2024. godinu većinski preusmeren prema ratarima  i time spreči najavljeni plan oporavka stočarstva i regionalizacije u poljoprivredi.

Činjenica je da su samo tri ratarska udruženja, od sedam udruženja potpisanog sporazuma, pokrenula protest ratara tek posle insistiranja  Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije i Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga  da se ispuni obećanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da regres po grlu za 2024. godinu iznosi 55 000 dinara, što očigledno ovim protestima  želi da se spreči. Naša dva udruženja su sa još 13 udruženja iz drugih oblasti poljoprivrede inicirala pre mesec ipo dana da se održi javna rasprava u Skupštini Srbije , u cilju usmeravanja agrarnog budžeta za 2024. godinu i naravno ova udruženja iz protesta su odbacila tu ideju, računajući valjda na moć svojih traktora i slobodno vreme koje imaju u zimskom periodu, kako bi iznudili veći deo kolača iz budžeta za sebe. 

Dosadašnji način subvencionisanja u poljoprivredi se pokazao kao neefikasan, te jedna mera na teritoriji cele Srbije nije na jednak način razvijala gazdinstva, pogotovo u ruralnim područjima, što se moglo videti i na majskim protestima po traktorima koji su bili na ulicama širom Srbije. Zato bi bilo zanimljivo da se iznese podatak, koliko novih traktora je kupljeno u zadnja dva meseca i sa kog područja su kupci, kao i  iz koje grane su poljoprivrede. Svima je jasno da potrošnja goriva po hektaru  nije ista u ravničarskim i brdskim krajevima, kao i da stočari svoje traktore i radne mašine upotrebljavaju svakodnevno u opsluživanju svojih farmi, te je potrošnja goriva znatno veća. 

Pored svih mera koje su donete u mlekarstvu broj krava opada, kao i broj gazdinstava koja se bave tom proizvodnjom. Nije trend da ratari postaju stočari, već da stočari postaju ratari, kao i da na tržištu raste cena poljoprivrednog zemljišta i zakup iste, što ukazuje kome je u ovoj situaciji teže? Proizvođači Udruženja mleka Mačvanskog okruga su izloženi 365 dana iscrpljujućem radu, ne mogu da parkiraju svoje krave i do Uskrsa da ne rade, a nemaju ni skupe i moćne traktore da demonstriraju silu na ulici.  Da podsetimo Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga je osnovano 27.09.2010. godine i punih trinaest godina se bori za opstanak mlekarstva i neće dozvoliti da neki kome je poljoprivreda hobi  po medijima omalovažava predstavnike našeg udruženja kao i samo Udruženje. Ne sporimo da se svako bori za svoja prava sa snagom argumenata, istinom i kroz proteste kao što čine ratari u ovom trenutku, ali ne na štetu drugih, što su upravo učinili i prošle godine kad su isprotestvovali premiju za suncokret da bi  proizvođači mleka ostali bez premije 5 dinara po litri za zadnja dva kvartala. Proizvođači mleka od države očekuju da stimuliše i nagrađuje rad kao i ravnopravan tretman svih poljoprivrednika na teritoriji cele Srbije!