Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Данијелини рецепти за слатко

Данијелини рецепти за слатко

315

У новије време често се сусрећемо како у рецептима и ресторанима, тако и у разним часописима да је цвет део хране, декорације. Често су то ушећерени цветови љубичица, јоргована и слично. Све више нас привлачи да испробамо нове укусе сокова, слатких по традиционалним рецептима али са новим и необичним укусима. Све чешће у салатама извири цветић који својим укусом оплемени овај оброк.

У свему томе и још много другом своје место је нашла и љубичица која је сврстана у јеловнике широм света, а како је Србија у рано пролеће пуна овог цвећа, нема разлога да се не користи.

Код малих произвођача хране често завршава у теглицама као слатко. Данијела Продановић из Врњачке Бање опробала се у прављењу слатког од овог пољског цвећа и ево њеног рецепта.

За слатко од љубичица, према првом рецепту, потребно је 100 грама цвета љубичице, одвојених од зелених делова, односно око 2.500 убраних цветова. Килограм шећера са чашом воде ушпиновати и додати цветове љубичице. Кувати десетак минута. Пред сам крај кувања ставити лимунтус или лимун.

Опрати цветове љубичице под слабим млазом воде и оцедити их. Шпиновати шећер и кад почне да избацује мехуриће додати цветове и лимун, који помаже да љубичица сачува боју. Кувати 10 до 15 минута на тихој ватри да слатко добије густину. Арому ваниле или бергамота додати по жељи. Скинути шерпу са ватре, прекрити крпом и оставити да се охлади.