Ђувеч (Güveç) је на турском језику керамичка посуда за кување или печење различитих јела. И код нас ђувеч означава, како врсту тепсије за печење у пећници, тако и назив јела. Пошто је ђувеч народно или домаће јело, и баш као што се ни народним песмама не зна оригинал нити порекло, осим да би могло бити негде у Медитерану или негде на Балкану, тако и ђувеч многи присвајају и сви га називају врло слично, баш као и поменуту посуду за печење.
Потребно је:
- ½ кг јунећег меса на коцкице
- 2 парадајза
- 4 паприке
- 2 главице црног лука
- 2 чена белог лука
- млевена паприка
- 1 кашика парадајз пиреа
- со, бибер, биљни зачин
Припрема:
У шерпу сипати уље и продинстати лук, паприку и парадајз око 15 минута. Убацити месо и зачине и динстати још око 10 минута. У ватростални суд или земљану посуду сипати мало уља и ставити кромпир исечен на кришке, додати издинстану смесу. Све налити водом, додати 1 кашичицу млевене паприке и 1 кашику парадајз пиреа. Благо све измешати. Пећи у пећници на температури од 2000Ц око 2 сата. Послужити топло уз сезонску салату или зрели бели сир.
100 ЈЕЛА СРБИЈЕ
Књига „100 јела Србије“ – кувар за све генерације, како за почетнике, тако и за врсне куваре и куварице. Жеља нам је да вас подсетимо и да сачувамо од заборава наша традиционална, народна јела и мирисе домаћих кухиња.
Пред вама је књига „100 јела Србије“ и прилика да је купите себи или поклоните драгим људима за предстојеће празнике. Цена књиге је 949 рсд и сада је можете добити директно на вашу адресу и платити поузећем. Књига је одштампана на квалитетном папиру и има 232 стране, димензија 210х210 мм, прошивена и са тврдим корицама да можемо да је користимо сваки дан и много дана.
dobrojutro.redakcija@gmail.com
Позовите нас на телефон 069 11 54 004
и поручите кувар по цени 949 рсд + ПТТ трошкови