Насловна САВЕТИ Док природа спава, паори планирају и уче

Док природа спава, паори планирају и уче

74

За јануар се каже да је најсрећнији и највеселији месец у години. За Нову годину и Божић сви пожелимо нешто посебно. Често, жеље су нам као месец, велике и далеке. Паори увек пожеле себи родну и берићетну годину. А да ли ће се жеља остварити, умногоме зависи од сваког домаћина.

Јануар је месец планирања, учења, спремања воћњака, винограда, подрума, припреме пластеника…

Гљиве

За бераче гљива јануар није време одмора. Сакупљају се јудино уво, буковаче, пањевчица, плава буковача која се препознаје по шеширићу голубијеплаве боје.

Вештом оку искусног берача неће промаћи ни ganoderma lucidum и aplanatum, буков труд и кресива губа.

Повртњак

За повртаре ни у јануару нема одмора.Мирни дани без ветра, мраза, падавина Богом су дани да се заврше сви послови у башти, да се покупе сви биљни остаци, башта ограби и све однесе у компостарник.

Компост треба узимити тако што ће се засути слојем земље дебљине неколико центиметара.

Вреднији повртари који су своје леје већ напунили свежим стајњаком, крајем овог месеца могу да започну сетву јер се „подлога“ довољно угрејала да младим биљкама обезбеди оптималну температуру за развој.

Подруме, трапове и оставе у којима се чува коренасто-кртоласто поврће мирних дана без падавина и мраза треба чешће отварати, проветравати, а поврће прегледати и избацивати труло.

Воћњак

Јануарске дане без мраза, ветра и падавина треба искористити за наставак садње воћака.

Најкасније до средине месеца треба окречити дебла и делове рамених грана, посебно коштичавог воћа, да би се „одложило“ кретање сокова које ће први топли дани пробудити, и тако воћке још мало оставити у зимском сну.

У мањим воћњацима и на окућницама, воћке ваља пажљиво прегледати, поскидати мумифициране плодове, остругати стару испуцану кору под којом су склониште од ниских температура пронашли бројни штетни инсекти, уклонити поломљене гране, да би резачи, када дође време за овај посао, имали бољи преглед.

Виноград

Током јануара виноградаре чекају мањи, „мајсторски послови“. Све порушене и оштећене стубове треба заменити или поправити, заменити или наставити покидане жице.

Лековито и зачинско биље

Први посао сакупљача лековитог и зачинског биља у новој сезони је да направе план активности, да сачине списак врста које се у региону могу пронаћи, можда упишу и локацију, како би касније било лакше.

Пчелињак

Чим временски услови дозволе, треба проверити залихе и преконтролисати микроклиму у кошницама и „утопљуће материјале“. Ако су влажни, треба их заменити сувим.

Зеленило

Јануар није време одмора ни за вртларе. Све док земља не смрзне и напада снег, могу да саде и пресађују четинаре и зимзелене грмове.

Зима је доба орхидеја. Оне траже високу влажност ваздуха, па их ваља једном дневно орошавати, а једном недељно заливати тако што се саксија, до испод горње ивице, урони у хладну воду и остави најдуже пола сата. Једном месечно урони се у раствор специјалних ђубрива за орхидеје.