Насловна АРХИВА DRUŠTVA SE DETALJNO PREGLEDAJU: Na izmaku sezone

DRUŠTVA SE DETALJNO PREGLEDAJU: Na izmaku sezone

Оцењује се квалитет матице и легла, утврђује да ли у кошници име варое и других болести, процењује залиха и квалитет хране

498

Puna pčelarska sezona traje od proleća do jeseni, ali već u avgustu treba završiti mnoge poslove važne za kasniji period. U prvoj polovini meseca društva se detaljno pregledaju i otklanjaju svi nedostaci. Na taj način stvaraju se uslovi za normalan razvoj i dobru pripremu pre zime. Ocenjuje se kvalitet matice i legla, utvrđuje da li u košnici ima varoe i drugih bolesti, procenjuje zaliha i kvalitet hrane.

Ako se početkom avgusta vadi med, treba iskoristiti priliku za detaljan uvid u raspored i kvalitet okvira koji će ostati u košnici.  Ramovi sa starim i novim saćem izvade se iz prostora u kojem će tokom zime biti klube, a u proleće leglo. Suvišni okviri koji imaju malo meda privremeno se ostave u košnici da ih pčele „očiste“.

Sva proizvodna društva treba da dočekaju zimu s 30 do 35 hiljada pčela. Zato u drugoj polovini ovog meseca u košnicama treba da bude šest-sedam punih ramova legla. Prilikom otvaranja košnica dobro je da se napravi odgovarajući raspored okvira za zimski period. Saće mora biti najkvalitetnije – ni staro, ali ni potpuno novo. Postavlja se u sredinu, da matica u njega polaže jaja.

Matici je neophodno dovoljno prostora. Ako je neodgovarajući okvir (neizgrađen, oštećen, s devičanskim ili starim saćem) ostavljen  u prostoru legla, tokom zime i u proleće može doći do slabijeg razvoja i obnavljanja zajednice.

U ovom periodu nema važnijeg posla na pčelinjaku od podsticanja matice na polaganje jaja. Ako u prirodi postoje uslovi za dnevni unos bar stotinak grama nektara više nego što će pčele potrošiti, to je veoma dobro. Međutim, najčešće nije tako, pa se moraju preduzeti odgovarajuće mere. Najbolje je da se košnice presele na pašu koja to može da obezbedi. Napor i trošak  isplatiće se u narednoj sezoni.

Ako nema ni unosa nektara, ni dovoljno rezervnog meda u košnici, neophodno je stimulativno prihranjivanje. Svako ili svako drugo veče dodaje se 400-500 grama šećernog sirupa u razmeri 1:1.

Da bi se izbegla pojava grabeži, nisu poželjna slaba i društva bez matice. Prilikom pregledanja, okviri s medom ne ostavljaju se blizu pčela, makar i na kratko. Pregled se obavlja brzo i samo onda kada je to neophodno. Prihranjuje se pažljivo i u večernjim časovima, kad su izletnice u košnici.

Okviri s medom postave se pored, a većina zimnice u nastavljačama iznad legla. Ramove s polenom takođe treba poređati pored legla. U novoizgrađeno saće i najbolja matica u avgustu neće polagati jaja. Treba ga izvaditi ili staviti u medište, a ni u kom slučaju ostaviti u plodištu. Jedino saće u kojem su izvedene najmanje dve-tri generacije pčela može se nalaziti u plodištu.

Prilikom vađenja, s ramova treba pokupiti propolis. Samo izuzetno jakim društvima ostavlja se treći nastavak. Jakim i srednje jakim dovoljna su dva nastavka, a slaba je najbolje spojiti.

Početkom avgusta mora se uništiti varoa, jer je u to vreme zaraženost ovim opasnim parazitom najveća.

S. Porobić

Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.