Насловна АРХИВА ЕКОЛОГИЈА: НЕЗАПАМЋЕНА ШТЕТА

ЕКОЛОГИЈА: НЕЗАПАМЋЕНА ШТЕТА

Активна отровна материја у Фурадану је карбофуран, произведен у војним лабораторијама као нервни бојни отров, а изазива брзу смрт. Због изузетне токсичности, ово средство забрањено је у ЕУ, Канади и САД, а и у Србији од маја 2014. године

443
Фото: Pixabay

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије упозорило је на намерно масовно тровање птица грабљивица и шакала надомак села Осипаонице код Смедерева. Из Друштва наводе да је велика штета нанета Србији тровањем строго заштићене и заштићене дивље врсте – око 2,2 милиона динара.

Истичу и да се тај случај сврстава у најгоре забележене у Србији у последњих двадесет година и да је пријављен надлежној инспекцији за заштиту животне средине. Укупно је страдало 14 мишара, а казна за убијање једног примерка износи 160.000 динара.

У саопштењу се наводи да су средином фебруара на плодним пољима надомак села Осипаонице, на мање од 500 метара од првих кућа нађена тела 12 мишара (Buteo buteo), строго заштићених птица грабљивица, четири шакала (Canis aureus), два пса и једне чавке (Corvus monedula).
– Претрагом терена, установили смо да је у питању масовно тровање – рекао је Марко Шћибан, из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, и додао да су мртве птице и сисари лежали на неколико метара од две овчје лешине које су садржале отровни Фурадан, који је извор тровања и узрок ове, незапамћене еколошке катастрофе.
– Уверени смо да је неко од мештана користио забрањени препарат Фурадан, да би отровао шакале који су се настанили у близини села. Сумњамо на намерно тровање, јер су са оваца скинуте ушне маркице да би се сакрили трагови о пореклу животиња – нагласио је потпредседник Друштва Милан Ружић.

Мишари и шакали током целе године претежно се хране глодарима као што су волухарице, мишеви и пацови, који се убрајају у главне непријатеље пољопривреде, а једу и остатке угинулих и мртвих животиња и тиме спречавају ширење зараза у природи.

Активна отровна материја у Фурадану је карбофуран, произведен у војним лабораторијама као нервни бојни отров, а изазива брзу смрт. Због изузетне токсичности, ово средство забрањено је у ЕУ, Канади и САД, а и у Србији од маја 2014. године. Друштво наводи да је Фурадан одговоран за страдање најмање четрдесет јединки орла белорепана у Војводини од 2008.

Фурадан и цинк-фосфид забрањени

Одлуком Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, 2014. године је укинута дозвола за промет Фурадана у Србији. За коришћење овог инсектицида, физичко лице може да буде кажњено новчано, до казном затвора у трајању до три године, а за привредни преступ новчана казна је од 700.000 до 3.000.000 динара. Упркос овој забрани, Фурадан се и даље незаконито употребљава.

Масовно тровање птица у Војводини

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије упозорило је да се и у Војводини наставља убијање строго заштићених врста птица, а да је узрок највероватније тровање због прекомерне употребе пестицида који су забрањени законом на пољопривредном земљишту.

Како се наводи у саопштењу, активисти Друштва добијају све учесталије пријаве и фотографије о отрованим птицама на различитим локацијама у Војводини – Темерин, Апатин, северни Банат… Међу убијеним јединкама препознате су и строго заштићене врсте као што су орао белорепан, мишар, еја мочварица и ждрал.

„Верујемо да је прекомерна употреба пестицида на обрадивим површинама највероватније узроковала тровање и смрт птица“, упозорили су из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Они су подсетили надлежне институције да се на пољопривредном земљишту у Војводини врло често користе пестициди који су законом забрањени, попут Фурадана, док се они који су дозвољени користе супротно прописима.

„Мамци са цинк-фосфидом, који се користе за тровање глодара, расути су по њивама, уместо да су закопани. Примећено је и присуство Фурадана на семенима или животињским остацима. Фурадан је у Србији законом забрањен за коришћење од 2014. године, док се у свету већ дуго не користи“, наведено је у саопштењу.
Додаје се да прекомерна употреба пестицида на обрадивим површинама у Војводини доводи до тровања птица, али да посредно угрожава и човеково здравље.
„Наведени отрови не могу лако да се уклоне из земљишта на којем узгајамо биљке за исхрану. Искуства других земаља показују да је биолошка контрола много делотворнија, јер многе птице које страдају тровањем, као природну храну користе управо глодаре. Када бисмо смањили употребу пестицида, омогућили бисмо да кроз природне ланце исхране број штеточина на њивама буде сведен на минимум“, наведено је у саопштењу тог Друштва.

Цинк-фосфид:
– мирише на бели лук;
– отрован је за све животиње, а нарочито за птице, псе, мачке и свиње;
– под утицајем желудачне киселине у организму животиња ослобађа се отрован гас фосфор-водоник, који се ресорбује у крв и изазива брзо тровање. Мирише на ацетилен или карбид;
– зависно од количине унетог отрова, животиња умире неколико сати, до два или три дана;
– њен леш, а нарочито садржај органа за варење, мирише на ацетилен или карбид;
– један од симптома тровања код птица је велика жеђ.

Добро јутро број 540 – Април 2017.