Насловна РАЗНО Farmeri nisu neuki, stoka se prati aplikacijama i pedometrima

Farmeri nisu neuki, stoka se prati aplikacijama i pedometrima

385

Kada se u razgovoru spomene stočarstvo, većina pomisli na romantične slike zelenih pašnjaka, niskih štala negde u planinama i domaćina u opancima koji na raamenu nosi seno za par svojih krava. Stvari, međutim, nisu ni izbliza ovakve, jer je za uspešnu proizvodnju potrebno i ulaganje i praćenje trendova u saavremenom stočarstvu.

Pa šta je uopšte savremeno stočarstvo? Ono obuhvata širok spektar aktivnosti i pristupa u uzgoju i upravljanju stokom radi proizvodnje mesa, mleka, jaja, vune i drugih proizvoda životinjskog porekla. Drugim rečima, to uključuje primenu naprednih tehnologija, naučnih saznanja, i dobro osmišljenih praksi ,kako bi se postigla optimalna proizvodnja uz istovremeno brigu o dobrobiti životinja i održivosti resursa.

Evo nekoliko ključnih aspekata savremenog stočarstva:

Uzgajivači koriste napredne metode genetike i selekcije kako bi birali životinje sa željenim osobinama. Cilj je poboljšati produktivnost, zdravlje, otpornost na bolesti i druge karakteristike stada.

Savremeno stočarstvo stavlja veliki naglasak na dobrobit životinja. Ovo uključuje pružanje udobnog staništa, pravilnu ishranu, veterinarsku negu i upravljanje stresom kako bi se obezbedilo zdravlje i sreća stoke.

Stočarstvo se oslanja na savremene metode ishrane koje uključuju precizno balansiranu ishranu za svaku vrstu stoke. Ovo pomaže optimizaciji rasta, mlečnosti i proizvodnje mesa.

Savremene farme primenjuju stroge standarde higijene i zdravstvene zaštite kako bi sprečile širenje bolesti među stokom i očuvale njihovo zdravlje.

 Automatizovani sistemi i tehnologija se koriste za praćenje zdravlja, proizvodnje i ponašanja stoke. To može uključivati senzore, pametne uređaje i softverske alate za analizu podataka. Mnoge farme koriste i moderne aplikacije, praćenje dronovima, pa čak i pedometre koji prate zdravstveno stanje krava, kvalitet mleka, vrstu hrane koju uzimaju.

Moderno stočarstvo sve više uzima u obzir održivost i uticaj na životnu sredinu. Farmeri se trude  da smanje emisiju štetnih gasova, efikasno koristei resurse i primenjuju prakse koje podržavaju očuvanje okoline. Smanjenje emisije metana iz stoke je složen proces koji zahteva kombinaciju različitih strategija i pristupa. Između ostalog, uključuju i uzgoj krava koje emituju manje količine metana, a naučnici  istražuju mogućnosti genetskog inženjeringa kako bi se promenili mikroorganizmi u crevima krava i tako smanjila proizvodnja metana. Gleda se čak i da se menja vrsta hrane koja im se daje, iz istog razloga.

Uz napredak u genetskom inženjeringu, razvijaju se genetski modifikovane organizme (GMO) za unapređenje karakteristika stoke i useva. Međutim, ovo je kontroverzna oblast sa brojnim etičkim i bezbednosnim pitanjima.

Savremeno stočarstvo uključuje i upravljanje prodajom proizvoda, distribucijom i lancem snabdevanja, kao i prilagođavanje proizvodnje potrebama tržišta. U ovom procesu važno je imati što je moguće veću kontrolu nad svakim segmentom ovog procesa. Farmeri se najčešće udružuju, u zadruge ili udruženja, i tako utiču na sopstveni položaj i ostvaruju zacrtane ciljeve.

Nemojte biti u zabludi: da bi bili uspešni u poslu, farmeri i stručnjaci u stočarstvu prate nova istraživanja i tehnološke inovacije, kako bi unapredili svoje prakse i osigurali optimalnu proizvodnju. Savremeno stočarstvo je multidisciplinarno polje koje se razvija u skladu sa promenama u tehnologiji, naučnim saznanjima i društvenim potrebama, a cilj je postići održivu i efikasnu proizvodnju hrane životinjskog porekla.