Насловна РАЗНО Фармери нису неуки, стока се прати апликацијама и педометрима

Фармери нису неуки, стока се прати апликацијама и педометрима

122

Када се у разговору спомене сточарство, већина помисли на романтичне слике зелених пашњака, ниских штала негде у планинама и домаћина у опанцима који на раамену носи сено за пар својих крава. Ствари, међутим, нису ни изблиза овакве, јер је за успешну производњу потребно и улагање и праћење трендова у саавременом сточарству.

Па шта је уопште савремено сточарство? Оно обухвата широк спектар активности и приступа у узгоју и управљању стоком ради производње меса, млека, јаја, вуне и других производа животињског порекла. Другим речима, то укључује примену напредних технологија, научних сазнања, и добро осмишљених пракси ,како би се постигла оптимална производња уз истовремено бригу о добробити животиња и одрживости ресурса.

Ево неколико кључних аспеката савременог сточарства:

Узгајивачи користе напредне методе генетике и селекције како би бирали животиње са жељеним особинама. Циљ је побољшати продуктивност, здравље, отпорност на болести и друге карактеристике стада.

Савремено сточарство ставља велики нагласак на добробит животиња. Ово укључује пружање удобног станишта, правилну исхрану, ветеринарску негу и управљање стресом како би се обезбедило здравље и срећа стоке.

Сточарство се ослања на савремене методе исхране које укључују прецизно балансирану исхрану за сваку врсту стоке. Ово помаже оптимизацији раста, млечности и производње меса.

Савремене фарме примењују строге стандарде хигијене и здравствене заштите како би спречиле ширење болести међу стоком и очувале њихово здравље.

 Аутоматизовани системи и технологија се користе за праћење здравља, производње и понашања стоке. То може укључивати сензоре, паметне уређаје и софтверске алате за анализу података. Многе фарме користе и модерне апликације, праћење дроновима, па чак и педометре који прате здравствено стање крава, квалитет млека, врсту хране коју узимају.

Модерно сточарство све више узима у обзир одрживост и утицај на животну средину. Фармери се труде  да смање емисију штетних гасова, ефикасно користеи ресурсе и примењују праксе које подржавају очување околине. Смањење емисије метана из стоке је сложен процес који захтева комбинацију различитих стратегија и приступа. Између осталог, укључују и узгој крава које емитују мање количине метана, а научници  истражују могућности генетског инжењеринга како би се променили микроорганизми у цревима крава и тако смањила производња метана. Гледа се чак и да се мења врста хране која им се даје, из истог разлога.

Уз напредак у генетском инжењерингу, развијају се генетски модификоване организме (ГМО) за унапређење карактеристика стоке и усева. Међутим, ово је контроверзна област са бројним етичким и безбедносним питањима.

Савремено сточарство укључује и управљање продајом производа, дистрибуцијом и ланцем снабдевања, као и прилагођавање производње потребама тржишта. У овом процесу важно је имати што је могуће већу контролу над сваким сегментом овог процеса. Фармери се најчешће удружују, у задруге или удружења, и тако утичу на сопствени положај и остварују зацртане циљеве.

Немојте бити у заблуди: да би били успешни у послу, фармери и стручњаци у сточарству прате нова истраживања и технолошке иновације, како би унапредили своје праксе и осигурали оптималну производњу. Савремено сточарство је мултидисциплинарно поље које се развија у складу са променама у технологији, научним сазнањима и друштвеним потребама, а циљ је постићи одрживу и ефикасну производњу хране животињског порекла.