Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Фенсерај укуса у Новом Саду  

Фенсерај укуса у Новом Саду  

223

Нови Сад одувек је веома водио рачуна о људима који се баве пољопривредом производњом, као и производњом цвећа, здраве хране и старих заната. Стога последњих неколико година организује разне манифестације које имају вишеструку корист како за излагаче, тако и за купце, пошто на једном месту за сваког може да се нађе по нешто.

Минулог викенда на новосадској пијаци на Детелинари одржана четврта по реду манифестација „Фенсерај укуса“, на којој су Новосађани могли да пазаре аутентичне српске производе, али и да дегустирају слатке и слане делиције. Шаренило боја, мириси, гужва међу тезгама, најсмејана лица, вратила су нас на тренутак у нека боља времена, а верујемо да је ова приредба пријала и излагачима и посетиоцима.

Доминирала је храна и попут домаћих кобасица, ајвара, сирева, кулофа, меда, пекмеза, зимнице. Такође, могле су се купити и дегустирати различите врсте вина и пива. Они који су желели да „омасте брк“, могли су да пробају свињско печење, пљескавице и печене кобасице. Осим стандардних сухомеснатих производа, бло је доста тезги с млечним производима које су пољопривредни произвођачи продавали по знатно нижим ценама у односу на оне у маркетима.

Сада већ стари знанци новосадској публици јесу и дванеестогодишњи Андрија Гилић који је дошао да помогне својој мама Мири, који је заправо и главни промотер производа. Њихова производња сира, кајмака и маслаца одвија се у селу Штулац, између Врњачке Бање и Трстеника. У понуди имају качкаваљ, како стандардни, тако и онај необичних укуса, винског, димљеног и зачинског.

– Ово је друга година да учествујемо на овој манифестацији, с тим да смо и раније долазили у Нови Сад, али на друге приредбе. Сем сира, у понуди имамо маслац, чија је цена 1.200 динара по килограму, као и кајмак који овај пут нисмо донели. Немамо наше краве, већ млеко откупљујемо од сточара. Новосађанима се веома допада качкаваљ у вину, а његова производња је и најкомпликованија. Сир прво мора да одстоји шест месеци, а онда иде на додатно зрење у вину још минимум 72 сата. Након тога се цеди пет дана, а затим и вакуумира – објашњава Мира и додаје да њихове производе, али по знатно вишим ценама, Новосађани могу да купе и продавници „Сир и вино“ .

Иначе, како организатори наводе, циљ манифестације јесте да окупљање малих произвођача, предузетника и уметника из Србије на једном месту, јер на тај начин желе да представе, како традиционалне тако и иновативне производе, а посетиоцима да пруже сјајну дозу забаве кроз многе садржаје и игре које организују.

Фото и текст: Љиљана Миловановић