Насловна ВЕСТИ ГРАД ПУСТОШИО ПО СРБИЈИ: Страдале трешње, малине, ораси…..

ГРАД ПУСТОШИО ПО СРБИЈИ: Страдале трешње, малине, ораси…..

9
Фото: Драган Јовановић

Рано јутрос околину Тополе код Крагујевца, која је најпознатији воћарски крај у Централној Србији, захватило је велико невреме. Највећу штету претрпело је село Доња Трнава где је олујни ветар са градом скоро уништио воћњаке, а штете су велике и на кућама. Како је изјавио Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола, у појединим воћњацима штета је стопроцентна.

Фото: Драган Јовановић

„На жалост трешња која је требало данас или сутра у појединим домаћинствима је потпуно уништена, а оштећења има и на шљивама, вишњама и јабукама. Сутра ће општинска комисија изаћи на терен да званично процени штету, али већ сад је јасно да од трешања нема ништа, изјавио је Јовановић.

Јуче касно поподне невреме је захватило и ивањички крај. Киша праћена олујним ветром захватила је и Голију, где је падао град величине ораха.

„Било је страшно, одједном се буквално сручио лед на нас. Толико велики град одавно није падао. Био је величине ораха, посведочила је за локални портал Инфолига, једна од мештанки из једног засеока на Голији.

Још увек се не зна какве су последице овог невремена, али је сигурно да је град оштетио малињаке, као и друге пољопривредне засаде. Невреме је изазвало проблеме и мештанима оближњих Ерчега. У исто време град је тукао и околину Сјенице. У селу Багачиће количина леда је била толика, да се цео крај забелео.

Град је падао касно синоћ и у Тимочкој крајини. У селу Мали извор код Зајечара сведоче о великој количини града, која је оштетила младе засаде ораха, шљива, крушака.

Биљана Ненковић