Насловна ВЕСТИ HAJDUČKA TRAVA – Dobro je imati u kući

HAJDUČKA TRAVA – Dobro je imati u kući

Драгоцен је природни лек, даје снагу, спречава инфекције, чисти крв

3059

Naša zemlja obiluje lekovitim, aromatičnim i začinskim  biljkama. Neke rastu samo pored reka, neke opet samo na šumskim čistinama, a hajdučka trava  na kamenjarima, livadama, pored puteva, u podnožju planina. Samonikla je višegodišnja zeljasta biljka od koje se koristi nadzemni deo i cvasti, koje mogu biti bele, žućkaste, crvenkaste.

Na jugoistoku Srbije, okruženom planinama Ozren i Rtanj, postoji običaj sakupljanja lekovitih biljaka, a hajdučka trava se ubraja u najpoznatije i najlekovitije. Sa brojnim imenima, od kojih su samo neka stolisnik, petrovsko cveće, ali i hajdučica, sporiš, ravanj i romantika, odavno se svrstala u red najvrednijih biljaka.

Hajdučka trava obično naraste sedamdesetak centimetara. Stabljika joj je svetlozelena ili crvenkasta prijatnog mirisa. Listovi su perasti i podeljeni na veliki broj sićušnih režnjeva. Stablo i listovi pokriveni su dlačicama, ali samo dok su biljke mlade, kod starijih otpadaju. Cvetne glavice sadrže brojne bele cvetiće.

MELEM ZA HEMOROIDE

Zagreje  se 300 grama svinjske masti, pa kad se otopi i zagreje, dodaje se šaka listova i cvetova hajdučke trave i cvetova nevena. Sve se pomeša,a kad zacvrči, skne se  s vatre i meša  nekoliko minuta. Poklopi se  i ostavi na hladnom mestu 24 sata. Zatim se masa polako zagreva uz stalno mešanje. Kad se otopi, procedi se, doda 10 kapi etarskog ulja lavande i sipa u čistu i suvu posudu s poklopcem koji se dobro zatvori. Ovaj melem nanosi se dva puta dnevno. Veoma je važno da stolica bude redovna i meka. Da bi se to postiglo, treba piti tri  šolje čaja od lanenog semena.

Biljka se sakuplja tokom letnjih meseci odsecanjem drške s cvastima duge od 20 do 25 centimetara. Odsečeni delovi se vezuju u bukete i suše na promaji i mestu zaštićenom od sunca i kiše. Suvi  su kad stabljike pucaju pod prstima. Prijatnog je aromatičnog mirisa i gorkog i  neznatno slanog ukusa. Pakuje se u jutane ili papirne vreće ili kartonske kutije. Zaštićena od svetlosti lekovita je 18 meseci.

Odnos pri sušenju nadzemnog dela je 1:4, odnosno kilogram suve materije se dobija od četiri kilograma sveže.

Lekovitost i primena

Nadzemni deo biljke u cvetu, sadrži malo  etarskog ulja, flavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilen, smole, sterole, tanine… Etarsko ulje sadrži pinen, tujon, cineol, limonen, kamfor, borneol.

Zahvaljujući ovim lekovitim materijama, u narodnoj medicini  se koristi da čisti i jača krv i probavne organe. Hajdučka trava je posebno korisna za lečenje jetre, slezine, pankreasa, žutice, navale krvi u glavu, katara creva i želuca, protiv grčeva, groznice, lupanja srca, bolova u krstima i leđima, neredovnih menstruacija, krvavih i zatvorenih hemoroida, raznih osipa i čireva. Čaj od ove biljke leči ispucale ruke, osetljive  bradavice majki koje doje, ali i osip na koži i psorijazu. Ova biljka umanjuje tegobe izazvane gihtom i reumatizmom. Povoljno deluje u lečenju dijabetesa u početnom stadijumu Svojim gorkim ukusom pospešuje apetit.

PROTIV BOLNIH MENSTRUACIJA

Koristi se čajna mešavina hajdučke trave i virka u istim količinama. Biljke se pomešaju, pa odvoje tri supene kašike smeše koja se prelije sa 600 mililitara ključale vode. Promeša se, poklopi i ostavi pola sata, a  zatim procedi i pije tokom dana u manjim gutljajima sedam dana pre i za vreme trajanja ciklusa.

Kalijum koji se nalazi u hajdučkoj travi pomaže radu bubrega, srca i krvotoka, a zahvaljujući visokom sadržaju tanina, dobar je lek za zaustavljanje proliva.

Hajdučku travu uvek treba imati u kući dok traje sezona gripa i prehlada, jer pomešana sa zovom i slatkim korenom spušta temperaturui i jača imunološki sistem. U kombinaciji s bokvicom i žalfijom, preporučuje se osobama koje muče alergije.

Ova biljka je bezbedna za upotrebu. Ipak, ne preporučuje se trudnicama, a muškarci ne bi trebalo da je piju duže od mesec dana u kontinuitetu.

D. Radivojac

Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.