Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ И пластенику потребно „велико спремање“

И пластенику потребно „велико спремање“

71

Пише: Светлана Мујановић

Чим се заврши овогодишња производна сезона, пластенике који се неће користити током зиме ваља одмах припремити за нову производњу. Пренећемо шта повртарима који се баве пластеничком производњом саветује дипломирана инжењерка Нада ЛазовићЂоковић из Пољопривредне саветодавне стручне службе у Врању.

По речима ове инжењерке, први корак је сређивање простора око пластеника. Ваља се потрудити и уклонити све канте и друге предмете, покосити корове, насути стазе око пластеника да се не би стварале барице и блато на прилазу објекту. Сав алат који се користи за рад у пластенику треба очистити, опрати, дезинфиковати, осушити и премазати ланеним уљем, како би се спречила корозија металних делова. Све сложити у кутије и веће гајбице и изнети под шупу да не сметају док се буде спремало унутра.

Током вегетације на фолији пластеника накупља се прашина. У наборима и местима састављања заглављују се лишће, ситне гранчице, а то може итекако да оштети фолију и послужи као скровиште инсектима. Када се то очисти, фолија се добро опере са спољашње стране. Прво може да се „насапуна“ раствором неког еко детерџента па спере млазом чисте воде.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us