Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ИНСПИРАЦИЈА “ДОБРИМ ЈУТРОМ” ДРАГАНА ПАВИНА: Феђоја рађа у Бачкој Паланци

ИНСПИРАЦИЈА “ДОБРИМ ЈУТРОМ” ДРАГАНА ПАВИНА: Феђоја рађа у Бачкој Паланци

120

Пише: Андријана Глишић

Феђоја, индијанска банана, кинески дуд, само су неке од тропских воћака које су се настаниле у Војводини. Драган Павин своје двориште у Бачкој Паланци одлучио је да обогати овим егзотичним биљкама, а жеља се јавила још давне 1992. године када је у издању “Доброг јутра” први пут прочитао чланак о феђоји. Дуго је покушавао да дође до семена и успео је тек пре десетак година.

– Семе ми је стигло из Америке, а биљка потиче из Бразила. Сада имам пет стабала феђоје. Може да издржи зиму и то са температурама испод нуле. Подноси чак минус 15 степени, само је у тим месецима треба склонити у негрејану светлу просторију, светлији подрум или застакљену терасу да не би покренула вегетацију – каже Драган.

Слична је лимуну, само је, за разлику од њега, не нападају никакве болести, чак ни лисне ваши. Морају се гајити две различите генетике ове биљке због међусобног опрашивања и давања плодова. Иначе, феђоја је величине шљиве, сазрева пред зиму, а укус је потпуно несвакидашњи.

Средина плода је желаста, као неки гел, и има арому која асоцира на шумску јагоду. Остатак масе је бео и подсећа на ананас – прича нам са одушевљењем. – Тиме се добија комбинација слатког и киселог. У средини слатко и врло ароматично, споља кисело.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us