Одмах након завршеног јарења кози треба дати напој од пшеничних мекиња. Током прва 24 часа њој је потребно давати мање количине квалитетног сена.
Важно је да се прва 2-3 дана након јарења оброк састоји од мање количине сена уз додатак концентрата. Потребно је дневну количину концентрата постепено повећавати, како би се 5 до 7 дана после јарења достигла дневна количина од 400-500 гр. Количина и састав концентрата зависи од количине и квалитета кабасте хране, као и броја јаради која сисају козу.
Козама са мање млечности, које доје по једно јаре, поред квалитетног сена потребно је обезбедити и прекрупу састављену од смеше житарица, док козама које луче веће количине млека и при томе доје већи број јаради, поред квалитетног сена потребно је обезбедити смешу концентрата са додатком неког протеинског хранива.
У првих месец и по дана периода млечности постоји потреба за прехрањивање коза концентратом. Након тога количину концентрата треба смањити, тако да са 2 месеца после јарења висе нема потребе за концентратом, уколико је сено доброг квалитета. После десетак недеља млечности, оброк се може састојати од квалитетног сена и одређених количина коренско-кртоластих хранива.
За високу производњу млека у периоду после јарења, оброцима треба додавати и минералне материје и витамине. Значај минералних материја и витамина за козе је већи уколико је производња млека већа.
Пише: дипл.инж.пољ. Здравко Добрић ПССС Србије
Фото: Pixabay