Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ИСКУСТВА ИТАЛИЈАНСКИХ ПРОИЗВОЂАЧА САДНОГ МАТЕРИЈАЛА: Мала задруга великог домета

ИСКУСТВА ИТАЛИЈАНСКИХ ПРОИЗВОЂАЧА САДНОГ МАТЕРИЈАЛА: Мала задруга великог домета

88
Young Vineyards in rows. Seedlings vines.Graft of the vines.

            Пише: Проф. др Зоран Кесеровић

Из новембарских пословних сусрета у северној Италији, у којој сам боравио као изасланик Министарства за бригу о селу и господина Милана Кркобабића, издвојићу неколико информација важних пре свега за нашу пољопривреду. Делегација Србије посетила је Међународни сајам виноградарства и винарства у граду Порденоне, на половини пута између Венеције и Трста, као и Регионалну агенцију за рурални развој ERSA – Friuli Venezia Giulia. Изузетан је утисак са, за нас приређеног, представљања потенцијала Интерпорто-интермодал терминала у Порденонеу. Овај познати европски логистички центар и чвориште железничког превоза повезаног са друмским и водним-прекоморским линијама превоза, складиштења, царина, шпедитера и савремених логистичких услуга у транспорту има драгоцена пословна искуства у складиштењу и транспорту пољопривредних производа и смрзнуте робе, а за нас је најважнија њихова спремност за јачање веза са Србијом и преко Србије, као и за улагања у наше капацитете…

Посетили смо и VIVAI COOPERATIVI RAUSCEDO SCRL и пренећу искуства о томе како је и зашто настала ова кооператива са 230 коопераната која може да послужи као пример нашим произвођачима садног материјала. Основана је 1930. године и још тада су је видели као прави начин одрживости и развоја села. Имали су земљиште перфектно за ову производњу, а појава филоксере их је терала на удруживање. Кооператива је нудила решења за тадашњу социјалну кризу. Млади су одлазили из села у градове, а удруживањем су добили наду и алтернативу за живот на селу.

Нада се и остварила, Кооператива и данас решава економске и социјалне проблеме. Веома је важно што удружени наступају са великом понудом и повољнијим ценама, што заједно улажу у развој и унапређују комерцијалу. Велику пажњу су увек посвећивали узгоју калемова и повећању квалитета. Први су увели парафин у производњу калемова. Привредници, произвођачи кооперативе су сарађивали, али и инвестирали у истраживања. Већ 1970. почињу са клонском селекцијом, са посебним освртом на здравствене карактеристике. Временом се мењала филозофија, па се, рецимо, ишло на мали принос да би се повећао квалитет вина. То се уважава и у раду на селекцији винове лозе, имају преко 30 клонова и имају своја седишта у Француској, Калифорнији, Грчкој, Аустралији, Новом Зеланду.

Сада су и пред овом кооперативом другачији изазови. Променила се клима. Да би се смањили трошкови, иде се на смањење третирања, као и на стварање сорти које су отпорне на болести и климатске услове. Кренуло се у том правцу пре 20 година. Иде се у нова истраживања, у сарадњи са Унивезитетом у Удинама. Стварају се нови хибриди, стварају се све отпорније сорте. Тако се унапређује и развија пољопривреда и уједно штити окружење, да у природи и околини буде што чистије.

Све је мање воде, па се иде и на стварање подлога које су опорније на сушу и саланитет М-1, 2, 3,4. Сада већ имају осам лабораторија за истраживање и развој, сами обављају контролу своје производње. Лидери су у региону. Мисија коопертативе јесте и да одржи сиромашан слој људи који од својих уситњених парцела самостално не би могли да опстану. Илустрације ради, навешћу да ниједан кооперант нема више од два хектара обрадивог земљишта, а удружен има оптималне услове за рад и за живот породице.