Насловна АРХИВА IZMEĐU DVE PAŠE: Suzbijanje varoe

IZMEĐU DVE PAŠE: Suzbijanje varoe

484
Foto: Pixabay

Bogata su i poučna iskustva nemačkih pčelara u suzbijanju varoe. Od ove štetočine pčele uglavnom štite preventivno, primenjujući najnovija saznanja pčelarske nauke i prakse. Od kraja proleća do početka jeseni od ovog opasnog parazita štite ih više puta, uglavnom mravljom kiselinom. Ona varou uništava i u leglu, bez opasnosti da će zagaditi med i ostale pčelinje proizvode.

Korišcenje ovog preparata zahteva stručan rad, pravovremenu primenu i poštovanje upustava. Za suzbijanje varoe tokom letnjih meseci, bez opasnosti od zagađivanja pčelinjih proizvoda, potrebni su: 60-postotna mravlja kiselina, zaštitne rukavice, filter maska za nos i usta, parče apsorbujućeg materijala (može i kuhinjski sunđer), kofa puna vode, podnjača sa zatvorenim letom, rezervni nastavak i poklopna daska koja dobro dihtuje (zatvara).

Kada se varoa pronađe u košnici, treba sačekati da se sve pčele vrate – obično je to u kasnim večernjim satima. Jaka društva treba svesti na dva nastavka, tako da sve pčele budu na ramovima. Medišni nastavci se oslobode pčela i sklone. Prethodno pripremljeni prazan nastavak treba ostaviti na podnjaču i dobro zatvoriti sve ulaze, da se napravi skoro hermetička celina. Na podnjaču se stavi apsorbujući materijal unutar praznog nastavka i zatvori prorez na poklopnoj dasci. Zatim treba staviti masku, rukavice i zaštitne naočare i prineti kofu s vodom. Ako slučajno kiselina dođe u dodir s kožom, mesto treba dobro isprati.

U apsorbujući materijal veterinarskim špricem doda se 40 miligrama mravlje kiseline. Poklopac se vraća na mesto. Ramovi sa zatvorenim leglom stavljaju se (iz plodišta) u prazan nastavak, bez pčela, koje se prethodno stresu u plodište. Kada je nastavak pun ili je oduzeto sve poklopljeno leglo, stavi se poklopac i košnica dobro zatvori lepljivom trakom ili sličnim materijalom. Ovako pripremljena i tretirana košnica ostavi se na suncu 90 minuta, na temperaturi visoj od 15 stepeni.

Posle fumaginacije ramove treba vratiti u plodište iz kojeg su uzeti. Postupak se ponavlja za sedam dana, ali s ramovima koji su prethodno bili s otvorenim leglom. Upijena mravlja kiselina uništava krpelja na odraslim pčelama posle vraćanja ramova u plodište, smanjuje populaciju grinja i omogućuje dalji nesmetan razvoj pčelinje zajednice. Otpadanje varoa se proverava dnevno ili jednom nedeljno. Ako 14 dana posle poslednjeg tretiranja otpadne više od pet varoa dnevno, tretiranje treba ponoviti.

Rukavice i drugu opremu posle upotrebe treba oprati.

S. Porobić

Dobro jutro broj 543 – Jul 2017.