Насловна АРХИВА ЈАБУКЕ: Важна је добро осветљена круна

ЈАБУКЕ: Важна је добро осветљена круна

Код ове воћне врсте мора се водити рачуна о роду за текућу и за наредну годину, па се оставља довољан број летораста да би се на њима формирале квалитетне родне гранчице

999

Узрок смањења приноса и нередовног рађања јабуке може бити и неправилна резидба. Произвођачи греше када ову врсту орезују по шаблону, односно сваку сорту на исти начин. За правилну резидбу неопходно је познавати доминантан тип родних гранчица сваке сорте, интензитет вегетативног пораста, количину и стање родних пупољака. Такође, грешке су мање и у условима када је узгојни облик правилно формиран. Свака сорта јабуке орезује се посебно.

Резидба почиње проређивањем круне, односно избацивањем поломљених и грана које се укрштају и засењују. Циљ је да се у круни створе услови за образовање цветних пупољака и у њеној унутрашњости, а то ће се постићи у условима када је добро осветљена. Потом се проређују леторасти. Код ове воћне врсте мора се водити рачуна о роду за текућу и за наредну годину, па се оставља довољан број летораста да би се на њима формирале квалитетне родне гранчице које ће донети род наредне године. Води се рачуна и о њиховој дужини. У доњем делу круне треба да су развијенији једногодишњи леторасти дужине 50-60, а у горњем делу краћи – до 40 центиметара.

Резидбом се регулише и број родних пупољака у зависности од њихове количине и стања. Према наводима стручњака, у условима када је број пупољака са образованим цветним зачецима умерен (30-40 одсто), треба скраћивати или само проредити трогодишње и старије родне гранчице. Тамо где их има мање важно је сачувати што више родних гранчица, односно применити слабу (благу) резидбу. Ова резидба се препоручује и за воћке које имају задовољавајући број родних пупољака с диференцираним цветним зачецима, али је њихов број у круни мали. Када су оба фактора висока, а пораст мали, неопходна је оштра резидба, да би воћке ојачале.
У условима када је број родних пупољака у којима су диференцирани цветни зачеци велик (преко 60 процената), као и број родних пупољака по стаблу, а вегетативни пораст нормалан, мора се применити кратка (оштра) резидба. Тада се из основе избацују све изрођене гранчице, а за род оставља двогодишње дрво које је обрасло родним гранчицама. Двогодишње гране се прекраћују ако се не примењује хемијско проређивање плодова. Колико ће се родних гранчица оставити на двогодишњој грани зависи од сорте, развијености воћки, па и развијености самих родних гранчица. У засадима где је хемијско проређивање плодова редовна мера, примењује се дуга резидба, а двогодишње гране се не скраћују. Оваквом резидбом смањује се бујност воћака и боље се формирају цветни зачеци, лакше је хемијско проређивање плодова, боља је обојеност и смањено је отпадање плодова.

Да би се добило реално стање родности, пре резидбе треба урадити анализу потенцијално родних пупољака, односно процентуалне заступљености оних у којима су се цветни зачеци диференцирали. На основу анализе потенцијалне родности одређује се интензитет резидбе. Такође, за свако стабло процењује се количина родних пупољака у круни, а на основу дужине летораста вегетативни пораст у претходној години. Сматра се да је раст летораста нормалан када су они дугачки 40-50 центиметара. У условима када је пораст интензиван (јачи), треба стабла више оптеретити родним пупољцима, а ако је слабији, оставља се мањи број родних гранчица, да би стабла ојачала.

Стручњаци напомињу да се често резидбом остављају чепови дужине прста, што није добро, јер долази до стварања гука и великих рана, које су основа за напад стаклокрилца и крваве ваши. Оваква резидба је посебно проблем у густим засадима јабуке, где најчешће долази и до некрозе ткива, која се преноси на продужницу и примарне гране.

Спер или спур типови јабуке имају релативно слабо гранање. Зона рађања се не удаљава превише од основе скелета, односно немају тенденцију премештања вегетације у вршни део круне. На леторастима који имају кратке интернодије налази се знатно више листова, па је у таквим условима круна засењенија. Такође, родне гранчице су веома кратке, по чему су и добиле име „спер“. Због слабе бујности, спур типови се калеме на бујније подлоге.

Спур типови рано пророде, због чега треба водити рачуна о томе да се правилно орезују од прве године, да стабла не би закржљала још у порасту. Опрез је потребан и приликом резидбе родних стабала. Неопходно је водити рачуна да се у круни не формира исувише изрођеног дрвета. Оно се редовно избацује или скраћује, а остављају кратке родне гранчице на двогодишњим и трогодишњим гранама. Пошто се овде формирају кратке родне гранчице на скелетним гранама, па чак и на продужницама, треба их проређивати или скраћивати да би се потенцирао вегетативни пораст. Примарне или секундарне гране треба јаче или слабије скраћивати, зависно од њихове бујности, и проређивати ако засењују унутрашњи део круне.

Није пожељно да стабла прероде. У години са великим бројем родних пупољака препоручује се оштрија резидба (родне гранчице добро проредити или скратити). У супротном, род ће бити висок, плодови ситни, а може доћи и до нередовног рађања.
Голдспур, старкримсон и велспур су некада били водећи, а данас доминирају спур типови јабуке црвеног делишеса, ред чиф, суперчиф и други.

С. Малиновић

Добро јутро број 537 – Јануар 2017.