Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ЈАПАНСКО ЈАТО ИГОРА ШАРОВИЋА: Препелице се лако гаје, а пуно вреде

ЈАПАНСКО ЈАТО ИГОРА ШАРОВИЋА: Препелице се лако гаје, а пуно вреде

305

У поређењу с кокошијим, јаје јапанске препелице има пет пута више фосфора, седам пута више гвожђа и десет пута више витамина. Препознаћете га по пегама и мрљама на љусци и по томе што је знатно мање од кокошијег јајета. Свака препелица снесе просечно на дан по једно јаје, чија тежина износи скоро 10 посто њене укупне тежине.

Пише: Тања Пролић

О захтевности узгоја јапанских препелица, лековитости њихових јаја и о томе како се користе у исхрани, разговарамо с Игором Шаровићем из Ветерника. Он и његова породица почели су да се баве узгојем јапанских препелица пре десет година. Купили су тада јато од пет препелица…

– Имали смо хроничног болесника у породици и трагали смо за различитим алтернативним начинима лечења, а онда су на ред дошла и препеличја јаја. Пре њих смо гајили коке и пилиће, али препелице су мање захтевне и веома отпорне на болести. Њихово узгајање је прилично једноставно – испричао нам је Шаровић.

Међутим, како каже, потребно је водити рачуна о њиховој исхрани, и зато им дају само храну која испуњава строге стандарде ISSO и HASSAP система квалитета.

– Гајимо их у затвореном простору, у кавезном систему. За носивост потребна им је температура изнад 10 степени. Неопходно је обезбедити осветљење 24 часа дневно, како би препелице имале несметан приступ храни и води. Однос у јату је један мужјак на три женке, што је важно ради сигурности оплодње. Анализу здравствене исправности јаја обављамо два пута годишње, на Научном институту за ветеринарство у Новом Саду – истакао је наш саговорник.

Јаја јапанске препелице имају бројна позитивна својства по људско здравље. Помажу код анемије и алергија, повољно утичу на рад штитне жлезде, чисте крвоток и јетру од токсина, захваљујући високим вредностима витамина А помажу код проблема с видом, нагласио је овај произвођач. Препеличје јаје у односу на кокошије има барем седам пута више магнезијума…

Здраве и укусне тестенине од препеличјих јаја

– Препеличја јаја садрже и есенцијалне аминокиселине које улазе у састав наших градивних ћелија. Притом не садрже лош холестерол. Могу их користити деца, особе с ослабљеним имунитетом, спортисти, особе које се опорављају након операција, хронични болесници и сви који се излажу напорима у свакодневном животу. Ова јаја су специфичан производ, поготово зато што се конзумирају пресна. Потребно је заиста едуковати људе о свим користима њиховог конзумирања – рекао је Игор Шаровић за Добро јутро.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us