Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Јесења садња лука

Јесења садња лука

2271

Јесења садња или сетва црног лука је много специфичнија него код белог лука, наводи такође Радић. Црни лук за производњу главица се никада не сади у јесен, зато што се у топлијој јесени или благој зими наставља раст главице. Критичан пречник луковице арпаџика је 22 мм, у већој главици јесте већа резерве хране за јаровизацију и такве главичице у пролеће не дају главицу већ тзв. „бик”, тј. изводнице са цветоносним стаблом. Црни лук се сади у јесен искључиво за добијање младог лука што раније у пролеће.

– Ђубрење црног лука мора да буде са уједначеним односом азота, фосфора и калијума. Једнострано ђубрење азотом доводи до трулежи главице. Земљиште за лукове треба да буде оцедно и растресито. Најбољи је алувијум или гајњача, док тешка земљишта попут смонице и ритске црнице нису погодна, јер не дозвољавају нормалан развој главице и погодују развоју трулежи. Најлакши начин је садња арпаџика, мада црни лук сребрњак може да се сади и као расад. Сетва за расад се изводи током августа, а расад се сади у октобру. Ово је много јефтинија варијанта него садња арпаџика, али захтева много више ручног рада – рекао је стручњак за повртарство.

Могућа је и директна сетва семена црног лука у пластенику на почетку септембра, који стиже у исто време као да је сађен у октобру. С обзиром на то да је за ницање семена црног лука потребно 20-ак дана, за то време треба редовно одржавати оптималну влажност површинског слоја благим орошавањем. Претерано заливање није пожељно, јер ствара покорицу кроз коју не могу да се пробију нежни клијанци.

За млади лук бирајте сребрњак

Јесења садња арпаџика, црног лука има ту предност да млади лук пристиже за употребу много раније него из пролећне садње. У том случају могу да се саде и главице крупније фракције, јер вађење младог лука долази пре него што почне формирање цветоносног стабла. За добијање младог лука најбоље је посадити сребрњак, који даје нежно белу боју младих главица, које су крупније него код обојених сорти, а имају и мање љутине и укусније су.