Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Jesenja sadnja luka

Jesenja sadnja luka

2513

Jesenja sadnja ili setva crnog luka je mnogo specifičnija nego kod belog luka, navodi takođe Radić. Crni luk za proizvodnju glavica se nikada ne sadi u jesen, zato što se u toplijoj jeseni ili blagoj zimi nastavlja rast glavice. Kritičan prečnik lukovice arpadžika je 22 mm, u većoj glavici jeste veća rezerve hrane za jarovizaciju i takve glavičice u proleće ne daju glavicu već tzv. „bik”, tj. izvodnice sa cvetonosnim stablom. Crni luk se sadi u jesen isključivo za dobijanje mladog luka što ranije u proleće.

– Đubrenje crnog luka mora da bude sa ujednačenim odnosom azota, fosfora i kalijuma. Jednostrano đubrenje azotom dovodi do truleži glavice. Zemljište za lukove treba da bude ocedno i rastresito. Najbolji je aluvijum ili gajnjača, dok teška zemljišta poput smonice i ritske crnice nisu pogodna, jer ne dozvoljavaju normalan razvoj glavice i pogoduju razvoju truleži. Najlakši način je sadnja arpadžika, mada crni luk srebrnjak može da se sadi i kao rasad. Setva za rasad se izvodi tokom avgusta, a rasad se sadi u oktobru. Ovo je mnogo jeftinija varijanta nego sadnja arpadžika, ali zahteva mnogo više ručnog rada – rekao je stručnjak za povrtarstvo.

Moguća je i direktna setva semena crnog luka u plasteniku na početku septembra, koji stiže u isto vreme kao da je sađen u oktobru. S obzirom na to da je za nicanje semena crnog luka potrebno 20-ak dana, za to vreme treba redovno održavati optimalnu vlažnost površinskog sloja blagim orošavanjem. Preterano zalivanje nije poželjno, jer stvara pokoricu kroz koju ne mogu da se probiju nežni klijanci.

Za mladi luk birajte srebrnjak

Jesenja sadnja arpadžika, crnog luka ima tu prednost da mladi luk pristiže za upotrebu mnogo ranije nego iz prolećne sadnje. U tom slučaju mogu da se sade i glavice krupnije frakcije, jer vađenje mladog luka dolazi pre nego što počne formiranje cvetonosnog stabla. Za dobijanje mladog luka najbolje je posaditi srebrnjak, koji daje nežno belu boju mladih glavica, koje su krupnije nego kod obojenih sorti, a imaju i manje ljutine i ukusnije su.