Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Jesenja sadnja za prolećni cvet

Jesenja sadnja za prolećni cvet

15230

Lukovice su uglavnom trajnice, jednom posađene niču svake godine. Međutim postoje lukovice koje ne mogu da prezime kao što su gladiole, begonije i dalije te ih je neophodno sada izvaditi iz zemlje, ostaviti da se osuše, kada se osuše potrebno je očistiti ih, odvojiti novoformirane lukovice, klasirati, složiti po veličini, ostaviti u sanduk i prekriti peskom. Pripremljene lukovice, ostaviti u suve, provetrene i mračne prostorije do sledeće sadnje. U prostorijama u kojima se čuvaju mora biti određena temperatura i to:

Za gladiole od 5 do 8 stepeni celzijusa, lale 10 stepeni celzijusa, ljiljan 10 stepeni celzijusa, zumbul 5 do 6 stepeni celzijusa i narcis 9 stepeni celzijusa.

Saksijska sadnja

Ukoliko želite da imate frezije od februara do aprila sada je vreme da ih posadite u saksije. U saksiju prečnika 30 cm može da se postavi 6 lukovica, ne više. Zemlja u saksiji treba da bude rastresita, nađubrena i da je u nju stavljeno i malo peska. Pri sadnji lukovicu jednom rukom držati iznad pripremljene posude, tako da bude na sredini. Slobodnom rukom puniti posudu prethodno pripremljenu mešavinom zemlje koja treba da je vlažna, ne mokra. Prstima sabiti zemlju oko lukovice, dodati toliko zemlje da ostana 1,5 do 2 cm prostora od ivice posude do gorenje površine zemlje, kako bi se pri zalivanju sprečilo izlivanje vode i odnošenje zemlje prreko zidova saksije. Najvažnije da ih redovno zalivate. Zemlja treba da je vlažna, a saksija treba da bude pod senkom sve vreme. Kada vidite da su lukovice proklijale, premestite saksiju na sunčani deo i nastavite sa negom.

Sadnja lukovica na otvorenom

Lale, krokuse, narcise i zumbule sadimo krajem septembra kako bi u proleće obojili baštu. Potrebno je najpre prekopati zemlju do određene dubine, obično do dubine ašova, zatim rasturiti đubrivo, fino usitniti zemljište i izgrabiljati. Na ovako pripremljenom zemljištu kopaju se rupe za sadnju čija veličina zavisi od veličine lukovice. U rupu za lukovicu obavezno stavite malo šljunka, zatim mešavinu treseta i peska i u tako pripremljenu zemljanu podlogu utisnuti lukovicu i prekriti slojem zemlje. Na koju dubinu ćete saditi lukovicu ili gomolj zavisi od veličine same lukovice, prečnika i vremena sadnje. Dubina sadnje je tolika da lukovica bude prekrivena slojem zemlje koji je dva do tri puta deblji u odnosu na nju. Sitnije se sade na manju a krupnije na veću dubinu. Jesenja sadnja je dublja od prolećne, dok razmak pri sadnji mora biti toliki da biljke ne budu ni pregusto ni preretko posađene. Ukoliko se biljke gaje kao dekorativne onda su zbijenije, ukoliko ih sadite kao rezano cveće razmak je veći.

Zumbul se sadi u septembru i oktobru na dubini od 18 cm sa razmakom između biljaka 15×20, lala u istom periodu ide do dubine od 12 cm sa razmakom između biljaka 15×20, dok se narcis postavlja na dubinu između 6 i 12 cm sa razmakom 10 x 20. Budite maštoviti dok ih sadite i rasporedite ih kako vam odgovara i kako volite.