Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Јесења садња за пролећни цвет

Јесења садња за пролећни цвет

11633

Луковице су углавном трајнице, једном посађене ничу сваке године. Међутим постоје луковице које не могу да презиме као што су гладиоле, бегоније и далије те их је неопходно сада извадити из земље, оставити да се осуше, када се осуше потребно је очистити их, одвојити новоформиране луковице, класирати, сложити по величини, оставити у сандук и прекрити песком. Припремљене луковице, оставити у суве, проветрене и мрачне просторије до следеће садње. У просторијама у којима се чувају мора бити одређена температура и то:

За гладиоле од 5 до 8 степени целзијуса, лале 10 степени целзијуса, љиљан 10 степени целзијуса, зумбул 5 до 6 степени целзијуса и нарцис 9 степени целзијуса.

Саксијска садња

Уколико желите да имате фрезије од фебруара до априла сада је време да их посадите у саксије. У саксију пречника 30 цм може да се постави 6 луковица, не више. Земља у саксији треба да буде растресита, нађубрена и да је у њу стављено и мало песка. При садњи луковицу једном руком држати изнад припремљене посуде, тако да буде на средини. Слободном руком пунити посуду претходно припремљену мешавином земље која треба да је влажна, не мокра. Прстима сабити земљу око луковице, додати толико земље да остана 1,5 до 2 цм простора од ивице посуде до горење површине земље, како би се при заливању спречило изливање воде и одношење земље прреко зидова саксије. Најважније да их редовно заливате. Земља треба да је влажна, а саксија треба да буде под сенком све време. Када видите да су луковице проклијале, преместите саксију на сунчани део и наставите са негом.

Садња луковица на отвореном

Лале, крокусе, нарцисе и зумбуле садимо крајем септембра како би у пролеће обојили башту. Потребно је најпре прекопати земљу до одређене дубине, обично до дубине ашова, затим растурити ђубриво, фино уситнити земљиште и изграбиљати. На овако припремљеном земљишту копају се рупе за садњу чија величина зависи од величине луковице. У рупу за луковицу обавезно ставите мало шљунка, затим мешавину тресета и песка и у тако припремљену земљану подлогу утиснути луковицу и прекрити слојем земље. На коју дубину ћете садити луковицу или гомољ зависи од величине саме луковице, пречника и времена садње. Дубина садње је толика да луковица буде прекривена слојем земље који је два до три пута дебљи у односу на њу. Ситније се саде на мању а крупније на већу дубину. Јесења садња је дубља од пролећне, док размак при садњи мора бити толики да биљке не буду ни прегусто ни преретко посађене. Уколико се биљке гаје као декоративне онда су збијеније, уколико их садите као резано цвеће размак је већи.

Зумбул се сади у септембру и октобру на дубини од 18 цм са размаком између биљака 15×20, лала у истом периоду иде до дубине од 12 цм са размаком између биљака 15×20, док се нарцис поставља на дубину између 6 и 12 цм са размаком 10 x 20. Будите маштовити док их садите и распоредите их како вам одговара и како волите.