Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Језграсто воће у врту и на трпези

Језграсто воће у врту и на трпези

2094
U.S. adults put on about a pound a year on average. But people who had a regular nut-snacking habit put on less weight and had a lower risk of becoming obese over time, a new study finds.

Стари Грци називали су орахе „Јупитеровим плодом“ и храном за богове, благотворном за снагу духа и тела, иако још нису знали да садрже двоструко више антиоксиданата од осталог језграстог воћа. Ораси, лешници, бадеми, пистаћи и коштуњаво воће уопште велики су извори енергије и здравља у веома малом „паковању“. Богати су незасићеним масним киселинама, витаминима, минералима, штите срце, мозак, кожу, крвне судове, добра су превенција за канцер…Грицкајте их уместо слаткиша, али не претерујте.

ЛЕШНИК ПРОТИВ БОЛА

Мешавина витамина Б доприноси нервној стабилности, а заједно са липидима и масним киселинама побољшава рад мозга. Али то није све:  лешник ублажава разноврсне хроничне тегобе,јер садржи хормон среће серотонин, који смањује осетљивост на бол.

КИКИРИКИ КАО ИНСУЛИН

       Да ли сте чули за аргинин? Реч је о аминокиселини која регулише крвни притисак, шећер и ниво масти у крви. Поред аргинина, кикирики садржи и фолну киселину, која смањује ризик од болести срца и депресије, а спречава и деформације плода у трудноћи.

БАДЕМ ЧУВА ЋЕЛИЈЕ

    Већина људи не уноси довољно витамина Е, који штити од упала и спречава оштећење ћелија. Порција бадема (око 30 грама) покрива дневне потребе организма за овим витамином, што се позитивно одражава на срце. Осим тога, бадем садржи биотин, витамин који благотворно делује на кожу.