Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО ЈОРГОВАН: Како је Урош Први освојио срце Јелене Анжујске

ЈОРГОВАН: Како је Урош Први освојио срце Јелене Анжујске

216

Пише: Биљана Ненковић

Од давнина људи су садили стабла јоргована, како би опојним мирисом и нежним цветовима оплеменили своје окућнице. Уз ову украсну биљку повезују се бројне легенде. Према једној од њих, јоргован је настао када је пролеће отерало снег с ораница и подигло сунце на небо. Природа је тада, славећи победу, бацала по биљкама боје и на зелени грм додала је љубичасту и белу. Тако је процветао јоргован.

Хиљаде сорти јоргована разликују се по времену цветања, величини, боји, мирису и бујности. Популарност дугује једноставном узгоју и јединственим мирисним нотама. Брзо расте, а висина зависи од сорте и креће се од два до десет метара. Скромних је захтева и веома је отпоран на штеточине и болести.

Непоновљив украс милиона вртова

Овај предивни грм раскошне цвасти у априлу и мају, пореклом је са Балкана и из Мале Азије. У нашем народу је постао нарочито омиљен од када је у 13. веку краљ Урош Први, у част доласка своје будуће супруге, принцезе Јелене Анжујске, дуж долине Ибра посадио на стотине садница, као знак добродошлице.

Четири века касније јоргован је почео да осваја свет, али на свој велики поход, упркос дирљивој љубавној краљевској легенди, није кренуо из Србије, већ из Османлијског царства. С простора данашње Турске се проширио по Европи, а онда и широм планете. Тако је постао украс у милионима башта.

Данас постоји око 25 врста јоргована, од којих је настало преко хиљаду хибрида са цветовима у свим нијансама љубичасте, плаве, ружичасте, беле, црвене и жуте боје, једноструким и дуплим, који не цветају само у априлу и мају. Код неких сорти цветање траје током читавог лета. Јоргован – Syringa vulgaris – цвета на гранчицама старим између две и пет година. Резидбу треба обављати сваке друге године, како би се осигурало обилно цветање. Овај вишегодишњи грм сади се у јесен или у пролеће, на осунчано место. Добро ће успевати и у полусенци, али у хладовини неће цветати.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us