Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Кад воћњаци и баште на зрело замиришу

Кад воћњаци и баште на зрело замиришу

380

Јун је за већину људи месец радости. Школарцима се приближава распуст, родитељи кују планове за незабораван годишњи одмор, а паори се радују првим бербама и полако наплаћују сав зној и труд који су уложили у баште, воћњаке, пчелињаке. Коначно, дани су дуги и пријатни, па се и сакупљачи лековитог биља и печурака припремају за бербе.

Повртњак

У јуну се наставља нега и заштита изниклог поврћа. Беру се салата, спанаћ, купус, карфиол, кељ, келераба, ротквица, тиквице, шаргарепа, млади лук.

Оптимално је време за директну сетву или сетву за производњу расада јесењих усева.

Почиње сетва цвекле и празилука, парадајза, паприке, патлиџана, краставаца, бундева, шаргарепе, блитве за јесењу потрошњу.

Баштовани који имају рабарбару и шпарглу треба да престану са бербом, да би биљке формирале семе.

Ко је пропустио да то раније уради, већ почетком месеца треба да огрне кромпир, да гомоље заштити од мољца.

Поврћу које расте у висину, попут парадајза, вигне и других врста, треба обезбедити ослонац и редовно га привезивати. Парадајзу раније расађеном ваља редовно закидати заперке да се не би направила шума.

Почињу да се беру кељ, купус, карфиол, келераба, млади грашак, вади се млади кромпир. Крајем јуна сазревају већ први плодови раног парадајза, беру се младе тиквице, боранија, вади се лук сребрњак.

Воћњак

Време је и за плитку површинску обраду како би се разбила покорица, земљиште обогатило кисеоником и уништио коров.

Мај и јуни су у воћњацима ударни месеци за заштиту будућег рода од болести и штеточина.

Беру се малина, трешња, вишња, ране сорте крушака, јабука, бресака, кајсије и шљиве.

Обавља се зелена резидба младих бресака.

 Заливају се и нагрћу младари у матичњацима вегетативних подлога.

Пчелињак

После врцања багремовог меда следи пауза у „медобрању“ коју треба искористити за наставак борбе против варое. Ради се органским киселинама. Рамови геађевњаци и даље остају актуелни.

Заједнице су сада на врхунцу развоја који треба искористити за узгој матице и планско умножавање друштва.

Температуре су сада повишене па се посебна пажња мора обратити на вентилацију, а ни појила се не смеју заборавити.

Зеленило

Истовремено када почињу да цветају божури, руже и већина сезонског цвећа, режу се прецветали цветови украсног шибља. Ваде се луковице и пажљиво складиште, да би на јесен биле поново посађене. Иако на истом месту могу остати до пет година, ваљало би да им се барем сваке друге године мења станиште.

С појавом првих цветова ружа, почиње њихово летње орезивање, које се састоји у редовном уклањању прецветалих цветова са два пара листова. Рез треба да буде три до пет милиметра изнад следећег пупољка.

Виноград

Док се ради зелена резидба, ваљало би у младом винограду везати ластаре за коље. У родним виноградима не сме се заобићи важан посао  – проређивање гроздова и бобица стоних сорти и провлачење ластара између жица. 

Младице које ће бити носиоци рода, у следећој години не треба кратити већ им, причвршћивањем за арматуру, ваља помоћи да се правилно развијају и ојачају.

Ваља наставити са заштитом лозе од најважнијих болести.

Лековито и зачинско биље

Повољан је период и за прикупљање ароматичних биљака, од босиљка до мајчине душице, које ће се сушити.

У овом месецу сакупљају се црвени глог (Crategus oxsacantha), горка детелина (Menyanthus glabra), ситница (Herniaria glabra), булка (Papaver rhoaes), бели слез (Altheae trifoliata). Наставља се сакупљање боквице, боровнице, брезе, бруснице, бухача, бунике, дана и ноћи, дивизме, добричице, глога, хајдучице, исландског лишаја, питомог кестена, јагода, јагорчевине, кантариона, кичице, мртве беле коприве, крушке, купине, малине, матичњака, мајчине душице, нане, нара, невена, ораха, пелина, плућњака, русомаче, рутвице, раставића, различка, црног слеза, суручице, татуле, камилице, турцинака, велебиља, вирка, враниловке, зове, жаворљака и свих других, сакупљачима познатих биљака.

Гљиве

У јуну су шумарци и пропланци пуни гљива. Сакупљају се смеђа гнојштарка, сиви јарчић, пирга, преслица, благва, бисерка, ливадски шампињон, куштрава сунчаница, сунчаница, брашњача, јаблановача, лажна лисичарка…