Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД КАДА СЕ У ВИНОГРАДУ ЗАХУКТА: Окца бубре на десет степени

КАДА СЕ У ВИНОГРАДУ ЗАХУКТА: Окца бубре на десет степени

114

Пише: Зорица Милосављевић

Пупољење, односно бубрење окаца винове лозе обично почиње половином априла, барем на подручју Војводине. Од године до године, у зависности од температуре, може доћи до померања пупољења и до две седмице. Када се на неколико окаца појаве зелени листићи врха младог ластара, сматра се да је пупољење кренуло, на шта одлучујући утицај има темпертура ваздуха. Ако средња дневна температура у току више дана достигне 10 степени Ц, бубре окца, али се то не дешава истовремено код свих сорти. Код раних сорти, може доћи до измрзавања aко се јаве позни пролећни мразеви, што је један од фактора приликом избора сорте за садњу.

Лачење и примарна заштита прве су операције у виноградима на старту новог циклуса, а када ће наступити зависи од тога како се развија ситуација у њима. Лачењем се уклањају сувишни зељасти ластарићи са чокота. Изводи се почетком вегетације, док су ластари дуги неколико центиметара. Тада се они лако очењују и не остају велике ране на чокоту. Операција се обавља ручно у тој фази. Лачењем се, уствари, одстрањују ластари који непотребно троше расположива хранива. На тај начин се исправљају и грешке начињене при резидби на зрело, а истовремено лачење служи за усклађивање бујности и родности сорте. Ако су из истог окца избила два ластара, лачењем се уклања мање развијен и слабије родан, а оставља се развијенији и роднији. Оно се иначе изводи неколико пута у току вегетације.

Заштита бакарним препаратима

У овом периоду се започиње и са заштитом винове лозе. Углавном се у почетку користе бакарни препарати за пламењачу и фомопсис, који су и најефикаснији и најјефтинији, као и неки сумпорни за пепелницу.

Прво третирање против пепелнице (Oidium) спроводи се када ластари достигну дужину 10 до 20цм, а друго седам до десет дана пре цветања. За разлику од пламењаче, пепелница се може сузбити након појаве првих видљивих зараза, али је боље не дозволити да до њих дође. При третирању препаратима против пламењаче њима се могу додати фунгициди против пепелнице.

У првим фазама пораста лозе она може да оболи од црне пегавости или фомопсиса, која се нарочито развија ако је пролеће прохладно. Карактеришу је мрке пеге које се јављају по листовима, а на ластарима присутне су нешто тамније оивичене пеге, због којих долази до улегнућа, појаве рак-рана, што се манифестује док је ластар зеленкаст.

Креће и коров

Приликом редовне заштите од пепелнице и пламењаче сузбија се на тај начин и фомопсис. То су препарати на бази активне материје манкозеб и металаксил. Они се препоручују у почетним фазамa развоја, а третмани зависе од временских услова. Обично се обављају у другој декади априла и почетком треће, а ако је време хладније, онда почетком маја.

Кретање вегетације у винограду, осим пупољења и раста ластара, подразумева и појаву корова. Пре кретања вегетације може да се примени третман с тоталним хербицидима како би се корови сузбили. Касније у току вегетације, у почетним фазама, несметано се могу користити хербициди за сузбијање усколисних корова. Један од најбољих хербицида који сузбија све тзв. теже корове, као што су сирак из семена, и резома, пиревина , зубача, јесте препарат на бази активне материје фузилејд форте (Fusilade Forte). Ако се примени у почетним фазама, ефикасност му је већа. У сваком случају, његова примена зависи од развоја корова, од присуства влаге, као и од спољне температуре. Мора се пратити развој корова и на основу тога употребљавати хербициди.

Када је реч о коровима, виноградари у последње време избегавају употребу хербицида и прибегавају механичкој заштити. Ради се основна обрада земљишта тањирачама, култиваторима, али и машинама, такозваним пипалицама